Elektronické cigarety sú u tínedžerov v kurze čoraz viac

Počet mladých Američanov vo veku 17 a 18 rokov, ktorí majú v obľube e-cigarety, sa zvýšil na 21 percent v porovnaní s 11 percentami v roku 2017, informoval spravodajský server BBC.

06.01.2019 11:00
fajčenie, cigareta, elektronická cigareta Foto: ,
Tínedžeri e-cigarety obľubujú stále viac a viac.
debata (4)

Štúdia Michiganskej univerzity bola založená na ankete medzi 45 000 študentmi po celých Spojených štátoch. Podľa expertov ide o najväčší medziročný nárast za posledných 44 rokov, kedy sa podobné výskumy robia. Nárast je dokonca väčší, než tomu bolo v 70. rokoch minulého storočia v súvislosti so spotrebou marihuany.

Medzi 13 – a 14-ročnými školákmi vzrástla obľuba elektronických cigariet z 3,5 percenta na 6,1 percenta. Medzi pätnásťročnými a šestnásťročnými sa zdvojnásobila z ôsmich na 16 percent.

„Najrôznejšie opatrenia a postupy, ktoré mali zabrániť mladým v užívaní elektronických cigariet, evidentne nezabrali,“ uviedol Richard Miech, ktorý je jedným z hlavných autorov štúdie.

V spotrebe alkoholu, marihuany, kokaínu a ďalších obľúbených drog sa podľa štúdie nič zásadné nezmenilo. Veľký pokles bol vlani však zaregistrovaný u mladých vo veku 17 a 18 rokov, pokiaľ ide o takzvané „binge drinking“, teda pitie alkoholu.

Čo za nárastom spotreby e-cigariet stojí sa nedá presne určiť. Podľa odborníkov si mladí obľúbili ich vzhľad – niektoré vyzerajú napríklad ako USB disky, takže môžu byť používané veľmi diskrétne. Mladým takisto vyhovujú ich najrôznejšie príchute.

Ďalším dôvodom môže byť, že neplnoletí čoraz viac zostávajú doma, debatujú cez inteligentné telefóny a nevyrážajú von s kamarátmi. Fajčenie e-cigariet je podľa expertov skôr individuálna činnosť, zatiaľ čo pitie alkoholu, fajčenie a experimentovanie s drogami sa väčšinou robí v skupine.

Elektronická cigareta je trubička obsahujúca elektricky napájané teliesko, ktoré zo zásobníka umiestneného vo filtri po vdýchnutí odparí dávku nikotínu. Pretože nedochádza k spaľovaniu tabaku a cigaretového papiera ako u klasických cigariet, neobsahuje e-cigareta rakovinotvorné látky. Návyku na škodlivý nikotín sa ale fajčiar nevyhne.

4 debata chyba
Viac na túto tému: #výskum #Američania #e-cigarety

+ Nezaťažujte sa niečím čo nie je vaša starosť, škodíte hlavne sami sebe.
Nekopírujte, nikdy tak sami nebudete so...

+ Naslúchajte svojmu telu, ono vie, čo je pre vás najlepšie.
Flexibilita a prispôsobivosť otvoria nové možnosti....