Z abecedy chudnutia: Čo je ketóza?

Chudnutie za pomoci zníženého množstva sacharidov je módnym trendom. Spája sa s pojmom zvaným ketóza, ktorý si však niektorí z nás môžu nevedomky zamieňať s chorobným stavom takmer obdobného názvu.

02.01.2019 11:00
strava, chudnutie, obezita, diéta Foto:
Pri ketodiéte dochádza k metabolizovaniu tukov, pričom vznikajú ketóny ako vedľajší produkt spaľovania tukov.
debata (5)

Diéta, tak trochu naopak

K základným zložkám potravy patria sacharidy, tuky a bielkoviny. Podľa klasických jedálnych lístkov sa má konzumovať najviac práve sacharidov, druhé v poradí by mali byť bielkoviny a tretie tuky. Ketodiéta je založená na zníženom množstve sacharidov v jedle. Stav, ktorý pri prijímaní takejto potravy vzniká sa nazýva ketóza. Nakoľko nemá naše telo dostatok cukrov na spaľovanie, rýchlo siahne po inom zdroji energie, a to tukoch. Spomínaná populárna diéta teda počíta so 60 – 70 % kalórií z tukov, 15 – 30 % kalórií z bielkovín a len 5 – 10 % energie zo sacharidov.

Menej cukrov, menej kíl

Pokiaľ je príjem cukrov nízky, telo nedokáže spaľovať glukózu, ako by to robilo za normálnych okolností. Namiesto toho dochádza k metabolizovaniu tukov, pričom vznikajú ketóny, teda vedľajší produkt spaľovania tukov. Vďaka tejto diéte dochádza k strate na hmotnosti. Chudnutie za pomoci zníženého množstva sacharidov v strave je však náročné na psychiku, vôľu a vytrvalosť. Niektorí ľudia reagujú na nízke hladiny cukrov podráždenosťou, malátnosťou, nervozitou alebo inými poruchami nálad. Zvládnuť sa však rozhodne dá a po prvých dvoch až troch týždňoch nervozity nastupuje fáza, kedy si ju väčšina ľudí začne užívať.

Ketodiéta nemá nič spoločné s diabetom

S pojmom ketóza sa však často zamieňa iný odborný termín, a to ketoacidóza. Ide o chorobný stav, ktorý sa vyskytuje u ľudí trpiacich diabetom 1. typu. Pre diabetickú ketoacidózu je typický úplný alebo čiastočný deficit inzulínu. Tento jav postihuje v priemere 20 – 40 % diabetikov. K hlavným príznakom tohto ochorenia patria dehydratácia a hyperglykémia. Ketoacidóza je teda spôsobená vysokými koncentráciami ketolátok, ktoré sa tvoria štiepením mastných kyselín (tukov). Tento stav sa vyskytuje predovšetkým u neliečeného diabetika, ktorého pečeň štiepi tuky a bielkoviny. Zisťuje za z dychu postihnutého človeka, pričom dych zvykne páchnuť po acetóne. Často sa opisuje ako ovocná vôňa, prípadne pach odlakovača na nechty. Ketóza a ketoacidóza sú teda dva rozdielne pojmy. Prvý z nich sa spája s moderným spôsobom chudnutia a ten druhý pojem je znakom závažných problémom diabetikov.

© Autorské práva vyhradené

5 debata chyba
Viac na túto tému: #chudnutie #sacharidy #cukrovka #ketóza #ketodiéta #ketoacidóza

+ Zelenina na tanieri znamená viac vitality a lepšiu náladu.
Stanovte si realistické ciele, aby ste sa vyhli...

+ Netvárte sa, že všetky veci idú okolo vás, budú sa tak tváriť aj ostatní.
Neprestaňte pred koncom, smotanu za...