Toto ovocie zatočí s prvými príznakmi starnutia

Vyhýbanie sa ovociu z dôvodu obsahu cukru zrejme nie je ten najlepší nápad. Niektoré druhy ovocia totiž dokážu výrazne bojovať proti prvým príznakom starnutia.

26.12.2018 16:00
jablko Foto:
Vitamín C je jedným z hlavných vitamínov bojujúcich proti predčasnému starnutiu.
debata

Jablkom proti starnutiu

Jablká sú bohaté predovšetkým na vitamín C, ktorý nesie tiež označenie kyselina askorbová. Ľudské telo si tento druh mikroživiny nevie vytvoriť samé, a preto je nevyhnutné dopĺňať si ju z jedla. V minulosti sa často vyskytovalo najmä u námorníkov ochorenie skorbut, ktorí sa plavili niekoľko mesiacov bez prísunu čerstvého ovocia a zeleniny. Prejavovalo sa vznikom infekčných ochorení, ústupom ďasien a vypadávaním zubov. V súčasnosti sa nevyskytuje. Nedostatok „céčka“ môže mať však za následok problémy s imunitou, ktoré sa prejavujú v náchylnosti na infekčné a vírusové ochorenia. Obzvlášť dôležitý je na jeseň a v zime, kedy sa zvyšuje výskyt chrípok a nachladnutí. Odporúčaná minimálna dávka tohto vitamínu je na úrovni 60 mg a maximálna približne 500 mg denne. Ak si ho doprajeme nad túto hranicu, zbytočne ním zaťažujeme obličky. Jablká sú najbežnejším druhom ovocia, pričom jeden kus dokáže zabezpečiť pre telo približne 5 – 12 mg vitamínu C. Sto gramov jabĺk má pritom len asi 52 kilokalórií. Vitamín C sa okrem pozitívneho vplyvu na imunitný systém pýši tiež účinkami na zlepšovanie kvality pokožky. Táto látka je totiž potrebná na syntézu bielkoviny zvanej kolagén, ktorej kľúčové vlastnosti spočívajú najmä v elasticite a pružnosti pokožky, čím je predurčená na jeden z hlavných vitamínov bojujúcich proti predčasnému starnutiu.

Mango, celoročná zásoba krásy

Pokiaľ túžite po exotickejšom ovocí, mango je správnou voľbou. Dostupné je v obchodoch prakticky po celý rok a prináša so sebou bohatú škálu vitamínov potrebných pre naše zdravie. Okrem vitamínu C sa chváli aj obsahom vitamínov A, E, K. Vitamíny A a E sú potrebné pre ochranu pokožky pred starnutím. Žlté alebo oranžové sfarbenie plodov manga má na svedomí provitamín A, tiež označovaný ako beta-karotén, ktorý sa v ľudskom tele mení na vitamín A. „Éčko“ je vitamínom mladosti. Funguje ako silný antioxidant brániaci tvorbe voľných radikálov. Čím je voľných radikálov v ľudskom tele viac, tým väčšmi sa zvyšuje takzvaný oxidačný stres a tým aj náchylnosť na vznik mnohých ochorení, vrátane tých nádorových. Mango pomáha omladzovať a tonizovať pokožku, čím potláča viditeľné príznaky starnutia. Pleť vypína a robí ju mladšou a krajšou. K jeho málo známym, ale zato zaujímavým vlastnostiam patrí aj zabezpečenie normálnej hydratácie pre pokožku a vlasy. Konzumáciou manga sa zabezpečuje zmäkčujúci účinok na pokožku, ale aj vlasy. Mango obsahuje na sto gramov až 29 mg vitamínu C. Z minerálnych látok sú bohato zastúpené draslík, fosfor a vápnik.

Banán poteší pokožku aj vlasy

Ak máte chuť na niečo sladké, banán je ideálnou náhradou za niektoré druhy cukroviniek. Vyšší obsah cukru ho síce nezaradí medzi top diétne potraviny, ale zato ho určite stavia do pozície vitamínovej bomby. Zaujímavejšie než vitamíny sú najmä minerálne látky, ktorých je v tomto ovocí požehnane. Jednoznačne medzi nimi kraľuje draslík. Zaraďuje sa medzi tie minerálne látky, ktoré sa dokážu postarať o zdravie srdca a spolu s horčíkom výrazne bojuje aj proti svalovým kŕčom a únave. Banány sú však prospešné aj na ošetrenie vlasov a pokožky. Obsah už spomínaného draslíka môže pomáhať uvoľňovať a zmäkčovať nielen pokožku, ale aj vlasy. Hovorí sa, že banánová šupka si dokáže poradiť aj s výskytom bradavíc. Vnútornou časťou šupky treba niekoľkokrát v priebehu niekoľkých dní potierať bradavicu a zakrývať gázou. Výsledok nenechá na seba dlho čakať.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #starnutie #ovocie #banán #jablko #Mango

+ Doprajte telu to, čo si momentálne pýta, neberte to na ľahkú váhu.
Odpočinok a relaxácia sú nevyhnutné pre...

+ Neskoro večer na jedlo zabudnite, zaťažujete tak svoje telo.
Pokúste si nejaké peniaze odložiť, neskôr ich ešte...