Najčastejšie chyby, ktoré robíme za vianočným stolom? Vyhnite sa im

Sviatočné obdobie môže priniesť na náš stôl, a teda aj do nášho organizmu, o 1500 kalórií denne naviac.

25.12.2018 12:04
vianoce, koláčiky, vianočná večera, pečenie,... Foto:
Lákadlá počas Vianoce striehnu aj na tanieroch voľne položených na stoloch. Sladkosti, zvyšky jedla či alkohol alebo otvorené sýtené nápoje.
debata

Zo štúdie, ktorú uskutočnilo 70 expertov vrátane lekárov, nutričných poradcov a dietológov, vyplýva znepokojujúce zistenia: môže sa zvýšiť naša hmotnosť.

U toho, kto konzumuje s opatrnosťou, ide o dva kilogramy navyše (je to predovšetkým akumulácia tekutín), ale tí, ktorí sú nedisciplinovaní a majú sklony k obezite, môžu pribrať až päť kilogramov. Napísal to taliansky denník Corriere della Sera.

Zvyk hodovať v predvianočnom období s priateľmi a kolegami, pojedanie vianočného pečiva, štedrovečerná večera v rodinnom kruhu a následné obedy s príbuznými, oslavy Nového roka a sviatku Troch kráľov: to všetko je príležitosťou na to, aby sme upadli do pokušenia. K tomu sa pripája aj zvyk celý deň stále niečo uštipkávať v zamestnaní i doma a likvidovať zvyšky zo sviatočného stola. Čo môžeme robiť?

Prinajmenšom sa vyhnime tomu, aby sme si jedlo pridávali, a dávajme pozor na veľkosť porcií. Je tiež správne, aby sme sa obmedzovali v jedle, ktoré predchádza slávnostným príležitostiam a ktoré po nich nasleduje: napríklad keď máme večeru s kolegami a dáme si aperitív s priateľmi, vyhnime sa druhý deň sacharidom a dajme prednosť chudému mäsu alebo rybe so zeleninou.

Je nebezpečné starostlivo vyjedať tanier, zvlášť v tomto období. Svedčí o tom výskum americkej Cornellovej univerzity vykonaný na deťoch: tie deti, ktoré boli stále vyzývané, aby dojedli, čo majú na tanieri, zjedli takmer dvojnásobné množstvo jedla než tie, ktorým bola ponechaná voľnosť a mohli od stola odísť, keď mali pocit sýtosti.

Prísun kalórií zvyšuje počas sviatkov nielen prejedanie, v tomto období tiež jeme veľa sladkostí, a to v množstve značne výraznejšom ako v priebehu roka, a viac mastného. Čo sa deje s telom, keď dostáva denne 40 lyžičiek cukru naviac? To všetko sa potom mení na kilogramy navyše. Ak sa sladkostiam nemôžeme úplne vyhnúť, obmedzme sa na to, že budeme konzumovať len raz za čas jeden kúsok.

Tiež pitie znamená kalórie navyše – sviatočné hodovanie vždy sprevádzajú prípitky. Uvedomme si, že okrem toho, že alkohol nie je dobrý pre naše zdravie, prijímame do tela s bežným pohárom vína tiež 100 kalórií navyše. Vyhýbajme sa tiež sladeným nápojom. To všetko vedie k váhovému prírastku.

V rôznych prípadoch je jedlo konzumované z nudy, ktorá môže byť vo vianočnom období spojená s veľkou dávkou voľného času, na ktorú nie sme zvyknutí. Švédski vedci vykonali štúdiu na skupine mladých žien, pri ktorej sa ukázalo, že spotreba jedla výrazne vzrástla, ak tieto ženy sledovali nudný televízny program. Negatívne v tomto zimnom období pôsobí aj dlhé vysedávanie pri počítači.

Čo s tým? Nezabúdajme na fyzickú aktivitu. Stačí denne rýchla polhodinová prechádzka. Kto je aktívnejší, môže prevádzkovať zimné športy. Avšak pozor: polhodinová prechádzka nestačí na to, aby sme spálili všetky zjedené kalórie.

Povinnosť stretávať sa s príbuznými, neistota okolo darčekov, nutnosť variť pre mnoho ľudí a prípravy na sviatky môžu viesť mnohých k tomu, že jedia veľa aj zo stresu. Ten je jedným z dôvodov, prečo upustíme od zdravej výživy a doprajeme si. Vedci z univerzity vo švajčiarskom Zürichu študovali úlohu stresu v súvislosti s rôznymi zdravotnými problémami, vrátane zvyšovania hmotnosti, a zistili, že stres pôsobí na náš mozog tak, že podlamuje silu našej vôle.

Ak teda nedokážeme ovládnuť úroveň našej úzkosti, uvedomme si aspoň, že je chyba vrhnúť sa na jedlo, a sústreďme pozornosť na množstvo toho, čo jeme. Jeden kúsok čokolády nevadí, ale nie, aby sme skončili pojedaním mascarpone a vymetaním zvyškov v kuchyni.

debata chyba
Viac na túto tému: #alkohol #zdravie #kalórie #Telo #Vianoce #priberanie #sladké

+ Doprajte telu to, čo si momentálne pýta, neberte to na ľahkú váhu.
Odpočinok a relaxácia sú nevyhnutné pre...

+ Netvárte sa, že všetky veci idú okolo vás, budú sa tak tváriť aj ostatní.
Neprestaňte pred koncom, smotanu za...