Čo sme ešte nevedeli o škodlivosti e-cigariet

Už málokto by v súčasnosti dal pod ťarchou vedeckých dôkazov ruku do ohňa aj za takzvanú zdravšiu alternatívu klasických cigariet. V ohrození sú však stále deti.

22.12.2018 17:00
fajčenie, elektronická cigareta, Foto: ,
V elektronických cigaretách sa vyparuje nikotín, ktorý užívateľ vdychuje.
debata

Zdravé či škodlivé?

Bez tabaku a „na baterky“. Pôsobia neškodne, niektoré z nich neobsahujú dokonca ani návykovú látku nikotín a tie ďalšie produkujú hustú a vraj bezpečnú paru. Niektoré štúdie však tvrdia opak a ľuďom, ktorí chcú podľahnúť módnemu trendu fajčenia elektronických cigariet dávajú jasnú stopku. V súčasnosti je k dispozícii viac ako osem tisíc známych príchutí tekutých náplní do e-cigariet. Chutia po mentole, ovocí, dokonca aj čokoláde, či pudingu.

Benzaldehyd dodá e-cigarete chuť mandlí

Za lákavými chuťami a vôňami sa však skrýva zopár látok, ktoré predsa len dokážu poškodiť zdravie. Náplne do spomínanej hračky sa vyrábajú predovšetkým z kombinácie propylénglykolu a rastlinného glycerínu. Do tejto kvapalnej bázy sa pridávajú arómy a do niektorých aj nikotín. Látka vanilín dodáva vdychovanému plynu vôňu po vanilke, chemikália cinnamaldehyd zase sladkú korenistú chuť škorice a benzaldehyd typickú chuť mandlí. Látka diacetyl poskytuje náplniam do e-cigariet krémovú až maslovú príchuť. Výskumy poukázali na skutočnosť, že pokiaľ sa tieto chemické prísady vystavia pôsobeniu tepla alebo odparovaniu, môže táto chemická reakcia spôsobiť tvorbu formaldehydu a iných látok, ktoré dráždia pľúca. Nedávna štúdia publikovaná v časopise Toxics zistila, že odparované látky vystavujú používateľov e-cigariet nebezpečným hladinám aldehydov. Štúdiu vykonali na malej vzorke respondentov, ktorým sa robila chemická analýza dychu pred a po použití e-cigariet. Vedci zistili, že priemerná koncentrácia aldehydov v dychu bola viac ako desaťnásobne vyššia po použití spomínaných cigariet. V niektorých prípadoch bol výskyt formaldehydu porovnateľný s klasickými cigaretami s obsahom tabaku.

Riziko najmä pre deti

Úrad pre kontrolu potravín a liekov v USA upozorňuje, že rozmanitosť chutí a vôní náplní elektronických cigariet je obzvlášť nebezpečná pre deti a dospievajúcich ľudí. Tie sú pre nich viac atraktívne ako štandardné cigarety. Aj z tohto dôvodu sa spomínaný úrad pustil do boja nielen proti užívaniu tabaku maloletými, ale tiež do boja proti používaniu mentolových a e-cigariet. V tejto súvislosti by sa mal preto obmedziť predaj náplní do e-cigariet v obchodoch a na miestach, ktoré sú bežne dostupné aj ľuďom mladším ako osemnásť rokov.

Chýbajú dôkazy z dlhodobých štúdií

Podľa Európskeho kódexu proti rakovine zverejnenom na webovej stránke International of Research on Cancer, elektronické cigarety alebo elektronické systémy podávania nikotínu sú zariadenia, v ktorých sa nespaľujú ani nevyužívajú tabakové listy, ale namiesto toho sa vyparuje nikotín, ktorý užívateľ potom vdychuje. Tieto výrobky sa často označujú ako e-cigarety, niekedy aj vaporizéry. „V súčasnosti nie sú známe údaje o ich bezpečnosti z dlhodobého hľadiska. Pri užívaní e-cigarety nedochádza k horeniu tabaku a vdychovaniu tabakového dymu ako v prípade fajčenia cigariet. Z užívania e-cigariet by preto malo vyplývať nižšie riziko ochorenia a úmrtia ako z fajčenia tabaku. Zavedením vhodných regulačných postupov sa obmedzia všetky potenciálne riziká užívania e-cigariet,“ píše sa v kódexe. Podľa neho, vaporizéry majú potenciál znížiť výskyt ochorení a úmrtí spôsobených fajčením tabaku, a to v tom prípade ak klasickí fajčiari „presedlajú“ na e-náhrady. E-cigarety však predstavujú riziko najmä pre deti, pre ktoré by mohli byť príchute e-cigariet lákavé, v dôsledku čoho by mohlo dôjsť k užívaniu týchto cigariet u mladých nefajčiarov.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #fajčenie #vôňa #formaldehyd #chuť #elektronické cigarety #vaporizér

+ Nie je každý deň dobrým dňom, snažte sa ho sami čo najviac vylepšiť.
Pri najlepšom myslení sa nenechajte...

+ Nezabúdajte na pitný režim, nezanedbávajte ho v žiadnom období.
Ak budete zanedbávať prácu, vaše peniaze nebudú...