Ako si nezničiť Vianoce prejedaním

Vianočný kapor, koláče, slané pochúťky a kapustnica. Pokiaľ sa nechcete počas sviatkov v pojedaní týchto maškŕt obmedzovať, vyskúšajte trik, ktorý pomáha predchádzať problémom s prejedaním.

20.12.2018 17:00
vianoce, jedlo, prejedanie, brucho, žalúdok,... Foto:
Žalúdok dospelého človeka dokáže prijať naraz asi jeden liter jedla a pitia.
debata

Príliš jedla a je po sviatkoch

Celý deň „hladovanie“ a potom v priebehu pol hodiny oplátky s medom, hríbová polievka, kapustnica, rybie filé alebo kapor so zemiakovým šalátom. A viac sa už nepohnete. Takto neslávne končí väčšina z nás pri štedrovečernom stole. Dôvod je jednoduchý, do stiahnutého žalúdka sme dostali naraz príliš veľa jedla. Podľa austrálskej akadémie vied nie je kapacita ľudského žalúdka až taká veľká, ako by sa mohlo na prvý pohľad zdať. Žalúdok dospelého človeka dokáže prijať naraz asi jeden liter jedla a pitia, všetko navyše už spôsobuje zdravotné ťažkosti.

Pri pálení záhy to nekončí

Odborník na výživu a detskú obezitu Brook Harcourt vysvetľuje, že „pokojná“ dutina žalúdka má približne veľkosť päste, aj keď sa prijímaním jedla môže rozťahovať a dosiahnuť tak kapacitu štyroch litrov. V prípade, že skonzumujeme nadmerné množstvo potravín v priebehu niekoľkých minút, objavia sa problémy s dýchaním a nadúvaním. Tieto nepríjemné pocity súvisia s tým, že roztiahnutá stena žalúdka tlačí na okolité orgány, vrátane pečene, bránice a pľúc. Prejedanie môže rovnako spôsobiť zvracanie a často aj niekoľko hodín trvajúce pálenie záhy, ktoré sa prejavuje prenikaním kyslosti zo žalúdka do pažeráka. Kyslosť v týchto miestach vyvoláva tráviaca kyselina, kyselina chlorovodíková, ktorá vytláčaním smerom „nahor“ dráždi steny pažeráka.

Pomôže pitná voda

Dr. Brooke Harcourt tvrdí, že prejedaniu sa dá zabrániť najmä pitím vody. „Mali by sme si uvedomiť, že až 80 % prípadov ľudí, ktorí si myslia, že sú hladní, sú v skutočnosti smädní. Snažme sa počúvať naše telo,“ vysvetľuje pre portál goodfood.com.au. Pohár vlažnej vody sa odporúča piť približne pol hodiny pred jedlom, ráno pred raňajkami, hlavným jedlom a večerou. Voda naplní žalúdok a ten vyšle do mozgu signál, že nie sme v skutočnosti až takí hladní. V prípade, že máte vo zvyku nejesť počas Štedrého dňa, skúste tentoraz zvoliť inú taktiku. Ráno si doprajte výdatné raňajky a v čase medzi týmto jedlom a štedrou večerou vypite dostatočné množstvo vody a doprajte si z času na čas kúsok ovocia alebo zeleniny. Odborníci sa jednoznačne zhodujú, že vďaka tomuto triku nebudete mať chuť viac sa prejedať.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #pitný režim #Vianoce #prejedanie #pálenie záhy #nadúvanie

+ Prišiel čas nato, aby ste riešili aj svoj chrbát, neodkladajte to na neskôr.
Úspory času a peňazí sú kľúčom k...

+ Čerstvé ovocie a zelenina vám dodajú potrebnú energiu.
Čím skôr si prácu urobíte, tým skôr budete mať čas len...