Čo sa stane s naším telom, keď budeme spať menej ako 7 hodín

Ľudia, ktorí spia príliš málo, spúšťajú v tele reťazovú reakciu, ktorá môže mať vážne následky.

12.12.2018 15:00
žena,spánok,odpočinok,relax,sen Foto:
Podľa vedcov potrebuje človek sedem až deväť hodín spánku denne na to, aby sa telo skutočne zotavilo.
debata

Vravíte si: Hodina hore-dole, na tom nezáleží? Takéto myšlienky sme mali pred spaním v stresujúcom období viacerí. V skutočnosti však vedci objavujú stále viac ničivých dôsledkov, ktorá má nedostatok spánku na naše telo.

Viac ako len „trochu unavení“

O nedostatku spánku nemožno hovoriť vo všeobecnosti, závisí od jednotlivca. Podľa vedcov potrebuje človek sedem až deväť hodín spánku denne na to, aby sa telo skutočne zotavilo. To neznamená len to, že na druhý deň sme menej unavení alebo sa lepšie sústredíme, ale aj to, že naše telo má dostatok času na regeneračné procesy v noci.

Významné zmeny

Vedci napríklad v jednej štúdii zistili, že celkom 711 génov bolo postihnutých nedostatkom spánku – to sú aspoň tri percentá génov, ktoré sa nachádzajú v našej genetickej výbave. Kvôli štúdii nechali vedci spať 26 účastníkov šesť hodín (namiesto odporúčaných sedem až deväť). V porovnaní s optimálnym časom spánku sa v genetickom materiáli zistili významné zmeny.

Riziko Alzheimerovej choroby

Podobné obavy boli zaznamenané v nedávnej štúdii z USA, ktorá zistila zvýšené riziko vzniku zápalových ochorení ako je osteoartritída, astma či roztrúsená skleróza v dôsledku nedostatku spánku. Telo pre nedostatok spánku nedokáže dostatočne znížiť proteín beta-amyloid, čím sa zvyšuje riziko vzniku Alzheimerovej choroby.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #únava #spánok #zápal #regenerácia #Alzheimerova choroba #Astma

+ Nebojte sa budúcnosti, budujete si ju predsa sami.
Nerobte všetko len pre peniaze, robte to preto, lebo chcete....

+ Netrávte dni pred obrazovkou, ubližujete tým len sami sebe.
Nezabúdajte na poistenie, na určitých veciach sa...