Ako často meniť pyžamo? A čo posteľnú bielizeň?

Či už spíte v pyžame, nočnej košeli či v tričku a nohavičkách, na ich pravidelné vymieňanie by ste nemali zabúdať.

08.12.2018 08:00
pranie, práčka Foto:
Ako často by malo pyžamo putovať do pračky?
debata (2)

Podľa istej britskej štúdie si ženy v Británii menia pyžamo každých 17 dní, muži sú v tomto ohľade o čosi iní – tí si pyžamo menia každých 13 dní. Podľa odborníkov je 17 dní pridlhá doba a rovnako to platí aj pre 13-dňový úsek. Tu sú dôvody, prečo…

Telo počas spánku produkuje veľa potu, zároveň na textíliách zostávajú aj olupujúce sa šupinky kože – tieto faktory spôsobujú hromadenie baktérií na látke, ktorá sa dostáva na našu pokožku noc čo noc, hoci pyžamo na pohľad vyzerá čisté.

Počas zimy, kedy môže byť imunitný systém oslabený, sa riziko ochorení vplyvom baktérií zvyšuje, ak si pyžamo nemeníme pravidelne – môžu sa prejaviť infekcie močového mechúra, črevné infekcie alebo ochorenia či podráždenia kože.

Pyžamo by sme mali meniť každé dva až štyri dni. Možno sa vám to zdá pričasto, ale závisí to aj od toho, ako sa v noci potíte. V lete, keď teploty stúpajú, by sme mali pyžamo meniť častejšie ako v zime. Následne ho treba vyprať, podľa dborníkov však stačí teplota vody 30 stupňov Celzia.

A čo posteľná belizeň? Tá by mala do pračky putovať minimálne každé dva týždne, ak ste chorá, častejšie – raz týždenne. Posteľnú bielizeň sa odporúča prať pri 60-tich stupňoch Celzia. A pozor! Hoci na matrace ponúkajú výrobcovia mnohoročné záruky, z hygienických dôvodov ich treba meniť každých 5 až 8 rokov.

© Autorské práva vyhradené

2 debata chyba
Viac na túto tému: #choroby #posteľná bielizeň #pranie #pyžamo

+ Začnite si dávať na tvár menej, začne dýchať a bude vyzerať krajšie.
Nemeškajte na stretnutia, kolegovia sú o...

+ Myslite hlavne na seba, doteraz ste mysleli na ostatných.
Pokiaľ niečo potrebujete, nečakáte na zľavy a...