Náš najštíhlejší mesiac je október, najtučnejší sme v decembri

Vedeli ste? Najštíhlejší sme v októbri a potom to už ide s našou váhou dole z kopca. Najhoršie je to tesne pred Vianocami a po nich, "slušne" priberáme...

29.11.2018 11:00
Vianoce, zima, keks, medovník, čaj Foto:
Ak ste pozvaná na rodinné posedenie, pouvažujte v krátkosti nad tým, ktoré z ponúkaných dobrôt naozaj obľubujete. Nesiahajte po nich bez rozmýšľania.
debata

Zlá správa: Ten pocit, že po Vianociach nám váha ukazuje rekordné číslo, je vedecky potvrdený. Vianoce, Nový rok a všetky ostatné sviatky sú veľmi dôležité a treba ich osláviť, ako sa patrí. Avšak tento fenomén sa nevzťahuje len na krajiny, kde sa oslavujú Vianoce, ale na akékoľvek kultúry, v ktorých sa uskutočňuje nejaký mimoriadny sviatok. Preto v USA, v Nemecku a Japonsku prezentovali podobné výsledky.

V októbri vážime najmenej

V USA a v Nemecku si deti aj dospelí užívajú prázdniny a dovolenku v decembri, kým Japonci považujú za najdôležitejší sviatok Zlatý týždeň v máji. Ukazuje sa, že váha najviac stúpa počas slávností. Ale aj to, že ľudia sú jeden až dva mesiace predtým najštíhlejší. V našich zemepisných šírkach je október „najštíhlejší mesiac“. Potom to už ide „dole z kopca“, ale aj naopak, pretože váha kolíše podľa ročného obdobia a závisí aj od iných okolností.

Október ako vzor?

Tí, čo sa vážili v októbri, by mali podľa vedcov brať túto váhu do úvahy a vnímať ju ako „vzor“ po Vianociach. Samozrejme, treba sa počas sviatkov kontrolovať, aby sme nepribrali príliš. Ale hodovanie, to, že si doprajeme, je v poriadku. Všetko, čo sa deje bez výčitiek svedomia, je dobré!

Ako si udržať váhu počas sviatkov?

Veľa piť
Znova vás niekam pozývajú a ponúkajú kekse, koláče, perníky a iné dobroty? Ešte predtým, ako sa rozhodnete, vypýtajte si pohár vody, vypite do dna a až potom sa ponúknite. Tekutiny tlmia chute a aspoň na chvíľu zaplnia žalúdok. Namiesto vody môžete piť aj čaj, no kolové nápoje by boli skôr kontraproduktívne.

Vyberajte dôkladne
Máte radi len určitý druh perníkov? V takom prípade si kúpte len ten a pochutnávajte si na ňom zakaždým, keď máte chuť. Ak ste pozvaná na párty či rodinné posedenie, pouvažujte v krátkosti nad tým, ktoré z ponúkaných dobrôt naozaj obľubujete. Nesiahajte po nich bez rozmýšľania.

Choďte von
Najmä počas sviatkov sa nám žiada nasávať atmosféru, byť pod dekou, pozerať rozprávky, popíjať teplý čaj s rumom alebo kakao. Kto by už mal myseľ vo fitnesscentre? Priamo do fitka sa síce vybrať nemusíte, tam vás nikto neposiela, ale prechádzku „zimnou krajinou“ si môžete dopriať každý deň. Zafixuje sa vám k vianočnej atmosfére a stane sa jej neoddeliteľnou súčasťou. Bonusom je stimulácia trávenia a rozptýlenie únavy.

Nahraďte klasiku
Prenasleduje vás pocit, že musíte upiecť mäso len podľa babkinho tradičného receptu? Ste na omyle. Už malé „vylepšováky“ pomôžu a vy sa môžete aj počas sviatkov stravovať zdravšie a nízkokalorickejšie (oceníte to, keď sa po Novom roku postavíte na váhu). Napríklad, keď vymeníte maslo za olivový olej a zemiakový šalát za kopec zeleniny.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #chudnutie #zelenina #trávenie #únava #prechádzka #Vianoce

+ Rozdelíte si denné jedlo na viacero porcií, úspech sa rýchlo dostaví.
Očakávajte dobré správy ohľadom...

+ Pocítite prílev vnútorných síl a zvýši sa vám chuť do života.
Vykročíte správnou nohou a problémy vyriešite bez...