Trápi vás špinenie? Toto je šesť možných dôvodov!

Špinenie počas cyklu je dosť bežné. A hoci ho nemožno označiť ako "celkom normálne", rozhodne to nie je niečo, kvôli čomu by sme sa mali vážne znepokojovať.

26.11.2018 11:00
menštruácia, menzes Foto:
Aj hormonálne výkyvy, ktoré sa vyskytujú počas ovulácie, môžu byť príčinou špinenia. Väčšinou je to kvôli poklesu estrogénu.
debata

Na gynekológa by sme sa s ním mali obrátiť len v prípade, ak sa vyskytuje skutočne pravidelne, napríklad tri cykly po sebe. A hoci je hnedá krv na nohavičkách spočiatku alarmujúca, je to skôr čerstvá, červená krv, kvôli ktorej by sme si mali robiť ťažkú hlavu. Bledá, červená krv väčšinou signalizuje, že sa niečo práve stalo. Môže to byť neškodné, napríklad tvrdší sex, v najhoršom prípade rakovina krčka maternice. Aj v tomto prípade však platí: Pravidelnosť. Ak krvácate po sexe zakaždým, určite navštívte lekára.

Šesť možných dôvodov:

Anovulačný cyklus
Je to najčastejší dôvod krvácania medzi cyklami, jednoducho, ovulácia sa „nekonala“. Avšak keďže sa maternicová výstelka napriek tomu vytvárala a nemala dostatočnú podporu, pomaly sa začala rozpadávať.

Ovulácia
Aj hormonálne výkyvy, ktoré sa vyskytujú počas ovulácie, môžu byť príčinou špinenia. Väčšinou je to kvôli poklesu estrogénu.

Po sexe
Je veľa dôvodov, prečo môže dôjsť k špineniu po sexe. Najčastejšie je to jednoducho kvôli malým trhlinkám vo vagíne, ktoré môžu vzniknúť po tvrdom sexe. Neškodné.

Znížená funkcia štítnej žľazy
Štítna žľaza je zodpovedná okrem iného aj za reguláciu našej menštruácie. Jej znížená funkcia môže byť dôvodom špinenia.

PCO syndróm
PCO-syndróm je u žien najčastejšou hormonálnou poruchou. A hoci sa vyskytuje veľmi často, často sa nediagnostikuje vôbec alebo zle. Jedným z typických príznakov je nepravidelný cyklus, častokrát len so šiestimi až ôsmimi menštruáciami do roka.

Niečo horšie…
Existuje pár infekcií, napríklad chlamýdie alebo vaginitída, ktoré tiež spôsobujú krvácanie. Vôbec to však nesúvisí s cyklom či menštruáciou. Okrem toho (šanca je však malá), môže byť špinenie príznakom rakoviny krčka maternice. V takomto prípade je špinenie celý čas bledočervené.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #ovulácia #estrogén #štítna žľaza #menštruácia #špinenie #PCO

+ Dovolenku si zaslúžite nielen pre radosť ale aj pre nevyhnutné zdravie.
Tímová spolupráca...

+ Malé zmeny v jedálničku vás nabijú pozitívnou energiou.
Pomoc pri rozhodovaní ohľadom financií nenechávajte na...