Ako na chudnutie, keď nezostáva čas na cvičenie

Pracovne vyťažení ľudia to majú so zhadzovaním nadbytočných kilogramov o čosi ťažšie, než tí, ktorí sa denne venujú športovým aktivitám. Ako si pomôcť, keď je práce príliš veľa a času na šport málo? Pomôže chôdza a dostatok proteínov.

17.11.2018 17:00
nohy, chôdza, schody Foto:
Chôdza patrí medzi najjednoduchšie pohybové aktivity.
debata (2)

Život bez pohybu, každý rok kilo navyše

Odborníci tvrdia, že známy kolotoč spočívajúci v chodení do práce, jedení a oddychovaní sa dokáže každým rokom podpísať negatívne na našich postavách. Pri takomto dlhodobom životnom štýle je prírastok na hmotnosti každoročne približne jeden kilogram. Okrem toho sa u žien i mužov zvyšuje s narastajúcom hmotnosťou riziko vzniku metabolického syndrómu, srdcovo-cievnych ochorení, diabetu a obezity. K týmto zdravotným ťažkostiam prispieva okrem nedostatku pohybu aj strava bohatá na sodík a rafinované cukry. Pokiaľ ste sa už ďalší týždeň chystali navštíviť posilňovňu a zase vám nezvýšil čas, vyskúšajte jednoduchšie metódy na chudnutie.

Stará zlatá chôdza

Jednou z týchto metód je chôdza, ktorú odporúčajú výživoví špecialisti zaradiť do denného programu každému, kto má sedavú prácu. Chôdza patrí medzi najjednoduchšie pohybové aktivity, chráni kĺby, väzivové tkanivá a šetrí svaly. Stačí si na ňu denne vyhradiť približne tridsať minút. Do tohto času si pritom môžete zarátať aj chôdzu smerom do práce a z práce, alebo ak je to možné aj počas práce. Ideálnym pomocníkom, ktorý môže pomôcť zlepšiť motiváciu sú fitness náramky. Tie dokážu presne určiť čas strávený chôdzou, tepovú frekvenciu aj množstvo spálených kalórií. Chôdza, ale tiež záhradníčenie či tanec pomáhajú aj pri zlepšovaní duševného stavu a znižujú podľa magazínu Journal of Alzheimer's Disease riziko výskytu Alzheimerovej choroby až o polovicu. Čas na chôdzu si môžete vyhradiť v práci aj počas obeda. Jedlo si presuňte na neskoršiu dobu a pol hodinu určenú na jedlo a odpočinok venujte rýchlej chôdzi, ktorá pomáha pri spaľovaní tuku. Pol hodina tohto druhu pohybovej aktivity sa rovná približne piatim tisíckam krokov, čo je polovica odporúčaného pohybu denne.

Bielkoviny naštartujú chudnutie

Motorom pre spaľovanie tukov nie sú len svaly, ktoré „nakopneme“ pohybom, ale aj konzumácia dostatočného množstva proteínov. Či už máte sedavú prácu, alebo nie, sú to práve bielkoviny, ktoré pomáhajú spaľovať nadbytočné kilogramy. Denný príjem proteínov by sa mal u žien pohybovať minimálne na úrovni 75 gramov, pričom by toto množstvo malo byť rozdelené do troch až štyroch približne rovnakých dávok. Vyhýbať sa treba nárazovej a rýchlej konzumácii čo najväčšieho obsahu bielkovín v jednej stravnej jednotke, nakoľko ľudské telo dokáže spracovať z jedla naraz len približne 20 – 30 gramov bielkovín. Dostatočné množstvo proteínov si zabezpečíte konzumáciou mliečnych výrobkov, ale aj orechov či strukovín.

© Autorské práva vyhradené

2 debata chyba
Viac na túto tému: #chudnutie #Alzheimerova choroba #chôdza #spaľovanie tukov #proteíny

+ Nebuďte negatívny, práve naopak, konečne máte dôvod na úsmev.
Úspech príde vtedy keď sa budete snažiť a...

+ Myslite hlavne na seba, doteraz ste mysleli na ostatných.
Pokiaľ niečo potrebujete, nečakáte na zľavy a...