Pozor! Ak sa poriadne nevyspíte, môže vás prevalcovať osamelosť

Čím menej spíme, tým viac klesá naša empatia smerom k ostatným, zistili vedci.

16.11.2018 13:00
spálňa, spánok, nespavosť, vstávanie, budík Foto:
Zlá noc? Pozor, aby sa často neopakovala.
debata

Určite poznáte, ako sa cítite po prebdenej noci. Nielenže ste bez nálady a energie, ale navyše aj nevrlá. Ale pozor! Ak si prečítate, čo zistil nedávny prieskum, budete sa do postele ponáhľať.

Vedci z Kalifornskej univerzity zistili, že nedostatok spánku vplýva nielen na náš stav počas dňa, ale negatívne ovplyvňuje naše sociálne väzby a správanie. Kto spal málo, má počas dňa tendenciu od ľudí „bočiť“, sociálne kontakty vyhľadáva menej. Unavený človek chce prežiť deň len sám pre seba a to ho robí v očiach ostatných menej sympatickým.

Vedci vďaka prieskumu prišli k zisteniu, že kto spí málo a cíti sa nevyspatý, trpí viac osamelosťou ako ľudia, ktorí majú spánku dostatok. Skupina dobrovoľníkov zostala celú noc hore a následne opísali svoje pocity zo stretávania sa s inými ľuďmi. Tých si nevyspatí jedinci držali viac od tela ako tí, čo spali celú noc – táto hranica sa zvýšila vplyvom zlého spánku až o 60 percent.

Následne pomocou magnetickej rezonancie vedci zistili, že nedostatok spánku ovlyvňuje aj našu schopnosť vcítiť sa do kože druhého človeka – to znamená, čím menej spíme a cítime sa viac nevystatí, tým menej empatickí sme. Z prieskumu teda vyplynulo, že čím viac nevyspatý sa človek cíti, tým viac sa stráni iných ľudí. To ho v ich očiach robí nesympatickým a ľudia sa mu začínajú postupne vyhýbať.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #osamelosť #spánok #empatia #nedostatok spánku

+ Prepracovanie a únavu nepodceňujte, radšej si do sýta oddýchnite.
Peniaze, ktoré vám ponúkajú si zaslúžite, načo...

+ Pocítite oslabenie imunitného systému, prospeje vám krátky pôst.
Nové pracovné príležitosti otvoria...