Zelerová šťava telu pomôže, ale stonky sú ešte zdravšie - tu je dôvod!

Na Slovensku má stále ešte dlhšiu tradíciu hľuzový zeler, ktorý pridávame do polievok. Je nepochybne zdravý, ale ak túžite po väčších benefitoch vo vašom vzhľade, skúste ten stopkový.

02.11.2018 12:00
smoothie Foto:
Jablkovo-zelerové smoothie.
debata

Samozrejme, pochutnávať si na chrumkavom zelere ponorenom do nejakého ešte chutnejšieho dipu, je asi to, čo napadne každému z nás. Pravdou však je, že skutočným hitom je údajne zelerová šťava či džús, alebo ak chcete smoothie.

Zvyčajne sa o zelere hovorí ako o diétnom jedle, ktoré si nejeden z nás spojí s modelkami. Fotografie štíhlych dievčat, ktoré hryzkajú do zelenej stonky, sa objavili už na nejednej sociálnej sieti. Má to niečo do seba – zeler je totiž naozaj nízkokalorický a z veľkej časti ho tvorí voda.

Jeho benefity však spočívajú aj v tom, že má protizápalové účinky a zvyšuje hydratáciu pokožky. Vďaka obsahu vitamínu K pomáha kostiam či srdcu, jeho zloženie tiež vylepšuje elektrolytické zloženie v našom tele a je vhodný po športe, keď sme vydali väčšie množstvo energie.

Ako píše portál TheFashionSpot.com, s pomocou zelerovej šťavy dokážete zlepšiť stav pleti – jeho protizápalové vlastnosti totiž účinkujú proti akné či ekzémom. Ale pozor! Pre niekoho môže byť práve zeler veľmi alergickou potravinou – predtým než ho začnete pravidelne konzumovať, zistite, či vám robí dobre.

Ak túžite s pomocou zeleru chudnúť, namiesto šťavy sa radšej sústreďte práve na samotné stonky. Dôvod je celkom jednoduchý. Takto sa konzumáciou do tela dostáva omnoho viac vlákniny. Budete sa cítiť sýtejšie dlhší čas a zároveň si tak upokojíte a zlepšíte trávenie. Mnohí odborníci upozorňujú presne na to, že dnes sa často hovorí o príprave štiav. Práve týmto spôsobom sa však pripravujete o drahocennú vlákninu a preto príjem ovocia či zeleniny v tekutom stave zvážte – respektíve, určite si pomery podeľte aspoň na polovicu.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #zdravie #Telo #vitamíny #pleť #vláknina #zeler

+ Dovolenku si zaslúžite nielen pre radosť ale aj pre nevyhnutné zdravie.
Tímová spolupráca...

+ Chýba vám elán, slnečné lúče vám pomôžu doplniť energiu a vitamín D.
Očakávajte uznanie za vašu tvrdú...