Rovnako často k lekárovi
Americká štúdia s 8 tisíc účastníkmi potvrdila, že medzi ľuďmi, ktorí denne zjedia aspoň jedno jablko a tými, ktorí si toto ovocie doprajú len „na Vianoce“, je zanedbateľný rozdiel. Asi deväť percent účastníkov štúdie priznalo, že zjedia denne aspoň jedno malé jablko a k lekárom zájdu rovnako často, ako tí ostatní. Táto štúdia by mohla spomínanú ľudovú múdrosť vyvrátiť.
Sú jablká skutočne zdravé?
„Čerstvé ovocie a zelenina sú zdravé, obsahujú vitamíny, balastné látky a majú málo kalórií. Ale dôkazy o tom, že vás ochránia pred srdcovo-cievnymi ochoreniami a rakovinou, sú chabé“, vysvetlil doktor Katan, profesor na amsterdamskej univerzite. Preslávil sa okrem iného aj svojím objavom o tom, že transmastné kyseliny zvyšujú riziko srdcového infarktu. Výživou sa zaoberá viac ako 45 rokov a je si istý tým, že jedno jablko denne nám toho teda veľa neprinesie…
Pri chudnutí
Kto chce schudnúť, môže namiesto po čokoláde, siahnuť radšej po jablku. Obsahuje menej kalórií a zasýti. Ale pozor, vraj len výnimočne stimuluje trávenie. „Jablko obsahuje menej vlákniny ako povedzme krajec celozrnného chleba,“ tvrdí Katan.