Čo sa stane, keď zjete jedno jablko denne?

Každý z nás pozná ľudovú múdrosť o jablku, ktoré by nás malo udržať v zdraví a na míle ďaleko od doktorov. Čo je na tom pravdy?

29.10.2018 15:00
úsmev, zuby, strojček, jablko, chrup Foto:
Dôkazy o tom, že jablko ochráni pred srdcovo-cievnymi ochoreniami a rakovinou, sú chabé.
debata (19)

Rovnako často k lekárovi

Americká štúdia s 8 tisíc účastníkmi potvrdila, že medzi ľuďmi, ktorí denne zjedia aspoň jedno jablko a tými, ktorí si toto ovocie doprajú len „na Vianoce“, je zanedbateľný rozdiel. Asi deväť percent účastníkov štúdie priznalo, že zjedia denne aspoň jedno malé jablko a k lekárom zájdu rovnako často, ako tí ostatní. Táto štúdia by mohla spomínanú ľudovú múdrosť vyvrátiť.

Sú jablká skutočne zdravé?

„Čerstvé ovocie a zelenina sú zdravé, obsahujú vitamíny, balastné látky a majú málo kalórií. Ale dôkazy o tom, že vás ochránia pred srdcovo-cievnymi ochoreniami a rakovinou, sú chabé“, vysvetlil doktor Katan, profesor na amsterdamskej univerzite. Preslávil sa okrem iného aj svojím objavom o tom, že transmastné kyseliny zvyšujú riziko srdcového infarktu. Výživou sa zaoberá viac ako 45 rokov a je si istý tým, že jedno jablko denne nám toho teda veľa neprinesie…

Pri chudnutí

Kto chce schudnúť, môže namiesto po čokoláde, siahnuť radšej po jablku. Obsahuje menej kalórií a zasýti. Ale pozor, vraj len výnimočne stimuluje trávenie. „Jablko obsahuje menej vlákniny ako povedzme krajec celozrnného chleba,“ tvrdí Katan.

© Autorské práva vyhradené

19 debata chyba
Viac na túto tému: #rakovina #chudnutie #kalórie #trávenie #vláknina #jablko

+ Pomáhajte s triedením odpadu, deti uvidia ako vám na tom záleží.
Zopár vecí sa pokazilo, avšak to nemusí byť len...

+ Chráňte sami seba pred infekčným ochorením, buďte zodpovedný.
V oblasti financií sa vám začne dlhodobo dariť,...