Vlašské orechy účinkujú rýchlo, stačia im hodiny

Nedávny výskum ukázal, že konzumácia čo už len jednej hrste vlašských orechov denne pomáha výrazne chrániť srdce pred vážnymi ochoreniami, ako sú kôrnatenie tepien či infarkt myokardu. Na nástup blahodarných účinkov tejto pochúťky pritom netreba čakať týždne.

22.09.2018 17:00
horčík, orech, orechy, vlašské orechy Foto:
Orechový olej zvyšuje elasticitu krvných ciev.
debata

Zázračná regenerácia ciev

Štyri hodiny po zjedení orechov, prípadne oleja z tejto super potraviny, pozorovali lekári zlepšenie hladiny dobrého cholesterolu (HDL) a zlepšenie flexibility krvných ciev. „Stačí konzumácia hŕstky orechov alebo oleja z nich počas štyroch dní v týždni a môžete výrazne znížiť riziko srdcovocievnych ochorení,“ hovorí pre portál 1mhealthtips.com Dr. Penny Kris Etherton. Ako tvrdí, vypitie troch polievkových lyžíc oleja z vlašských orechov, čo predstavuje asi 51 g kvalitného rastlinného tuku, môže výrazne zlepšiť stav krvných ciev, a to už do niekoľkých hodín. Tento olej posilňuje takzvané endotelové bunky, ktoré tvoria krvné cievy a zabezpečujú ich elasticitu.

Nielen srdce, ale aj libido

Starí Rimania verili, že vlašské orechy posilňujú nielen srdce, ale aj sexuálnu túžbu. Aj keď sa v tomto období nevedelo, čo stojí za zlepšením sexuálnych funkcií, dnešná moderná veda si je v tom celkom istá. Za skvalitnením pohlavných funkcií je predovšetkým vitamín E, ktorý patrí k silným antioxidantom a označuje sa ako vitamín mladosti. Prírodný vitamín E je zložených až z ôsmich rôznych chemických látok, na rozdiel od syntetického, ktorý tvorí len jedna zlúčenina, a to alfa-tokoferol. Pravdou je, že táto molekula pomáha ľudskému organizmu najviac. Najdôležitejším účinkom vitamínu E je jeho antioxidačný efekt. V tele sa vyskytujú vplyvom zlej životosprávy, stresu a životného prostredia voľné radikály, ktoré spôsobujú rozličné choroby až po nádorové ochorenia. Vitamín E pomáha neutralizovať ich výskyt. Pokiaľ nám tento vitamín chýba, môže sa to prejaviť poškodením periférnych nervov, svalov, sietnice a tiež predčasným starnutím.

Nutričná bomba

Vlašské orechy tiež pomáhajú stimulovať produkciu enzýmov chymotrypsínu a trypsínu, ktoré patria k najlepším tráviacim enzýmom. V prípade konzumácie spomínanej pochúťky sa nadbytok týchto enzýmov absorbuje do krvného obehu a pomáha tak v organizme prečisťovať krv a lymfatický systém. Sto gramov vlašských orechov obsahuje až 65 g kvalitných nenasýtených mastných tukov, ktoré sú tiež známe ako omega mastné kyseliny. Pýšia sa tiež vysokým obsahom kvalitných bielkovín, ktoré sú dôležité pre udržanie stabilnej váhy. Orechy majú len 11 gramov sacharidov, pričom jednoduché cukry predstavujú iba 3 gramy. Vláknina je vo vlašských orechoch zastúpená siedmimi gramami.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #libido #cholesterol #cievy #ochorenia srdca #antioxidanty #vlašské orechy

+ Netrávte dni pred obrazovkou, ubližujete tým len sami sebe.
Nezabúdajte na poistenie, na určitých veciach sa...

+ Výsledky neoklamete, preto buďte radšej úprimný hneď od začiatku.
Nebojte sa neustále, kazí vám to vykonávať...