Likviduje horúci čaj účinky medu? Odborník odpovedá na časté mýty

Už roky sa píše o tom, že med by sme nemali dávať do príliš horúceho čaju, zničíme tak údajne množstvo dôležitých a telu prospešných látok, ktoré obsahuje. Je to naozaj tak?

20.09.2018 09:00
med Foto:
Aké najčastejšie mýty sa spájajú s medom?
debata (5)

Nielen na tento mýtus odpovedá odborník, bývalý včelár Milan Špaček.

1. Horúci čaj likviduje vitamíny

Verdikt: Nepravdivé!
„Bežne pripravovaný čaj má teplotu 80 až 90 stupňov Celzia. Keď sa doň ponorí lyžička s medom a zamieša sa, tak teplota čaju rýchlo klesne. Teplotná záťaž na med teda nie je taká vysoká a dlhá, aby došlo k znehodnoteniu medu a zdraviu prospešných látok, ktoré obsahuje,“ vysvetlil Špaček.

2. Hrudky a kryštáliky sú prejavom zlého výrobku

Verdikt: Nepravdivé!
Kryštalizácia je prirodzenou vlastnosťou medu a dôkazom toho, že je kvalitný a manipulovalo sa s ním šetrne. „Kedy príde ku kryštalizácii medu, závisí od podielu fruktózy a glukózy. Čím väčší podiel fruktózy med obsahuje, tým neskôr skryštalizuje,“ priblížil. Pokiaľ med skryštalizuje, je možné ho zahriať do 45 stupňov Celzia alebo si ho napastovať. Vďaka tejto metóde si ho konzument dokáže jednoduchšie naberať.

3. Medu škodí priame svetlo

Verdikt: Pravdivé!
Medu neprospieva svetlo a dlhodobé vysoké teploty v exteriéri, preto by sa mal skladovať v tme a suchu pri teplote do 25 stupňov Celzia. Ideálna je podľa Špačeka špajza alebo chladnička. Med pohlcuje vlhkosť zo vzduchu, ale aj pachy, preto odporúča dbať aj na to, aby bol správne uzatvorený.

4. Po pár mesiacoch je med už starý a vhodný na vyhodenie

Verdikt: Nepravdivé!
Dlhá trvanlivosť medu je podľa včelára spôsobená „vysokým obsahom jednoduchých cukrov, nízkym obsahom vody a antibakteriálnymi účinkami“. Upozorňuje však tiež, že pokiaľ med nie je kvalitný a má v sebe vysoký podiel vody, môže začať kvasiť. „Z tohto dôvodu odporúčam len kvalitné medy, ktoré prešli prísnou kontrolou zloženia,“ upozornil Špaček.

© Autorské práva vyhradené

5 debata chyba
Viac na túto tému: #med #kvalita #vitamín #odborník #mýtus #skladovanie #včelár #horúca #kvasenie

+ Netrávte dni pred obrazovkou, ubližujete tým len sami sebe.
Nezabúdajte na poistenie, na určitých veciach sa...

+ Výsledky neoklamete, preto buďte radšej úprimný hneď od začiatku.
Nebojte sa neustále, kazí vám to vykonávať...