Nielen na tento mýtus odpovedá odborník, bývalý včelár Milan Špaček.
1. Horúci čaj likviduje vitamíny
Verdikt: Nepravdivé!
„Bežne pripravovaný čaj má teplotu 80 až 90 stupňov Celzia. Keď sa
doň ponorí lyžička s medom a zamieša sa, tak teplota čaju rýchlo klesne.
Teplotná záťaž na med teda nie je taká vysoká a dlhá, aby došlo
k znehodnoteniu medu a zdraviu prospešných látok, ktoré obsahuje,“
vysvetlil Špaček.
2. Hrudky a kryštáliky sú prejavom zlého výrobku
Verdikt: Nepravdivé!
Kryštalizácia je prirodzenou vlastnosťou medu a dôkazom toho, že je
kvalitný a manipulovalo sa s ním šetrne. „Kedy príde ku kryštalizácii
medu, závisí od podielu fruktózy a glukózy. Čím väčší podiel fruktózy
med obsahuje, tým neskôr skryštalizuje,“ priblížil. Pokiaľ med
skryštalizuje, je možné ho zahriať do 45 stupňov Celzia alebo si ho
napastovať. Vďaka tejto metóde si ho konzument dokáže jednoduchšie
naberať.
3. Medu škodí priame svetlo
Verdikt: Pravdivé!
Medu neprospieva svetlo a dlhodobé vysoké teploty v exteriéri, preto by sa
mal skladovať v tme a suchu pri teplote do 25 stupňov Celzia. Ideálna je
podľa Špačeka špajza alebo chladnička. Med pohlcuje vlhkosť zo vzduchu,
ale aj pachy, preto odporúča dbať aj na to, aby bol správne uzatvorený.
4. Po pár mesiacoch je med už starý a vhodný na vyhodenie
Verdikt: Nepravdivé!
Dlhá trvanlivosť medu je podľa včelára spôsobená „vysokým obsahom
jednoduchých cukrov, nízkym obsahom vody a antibakteriálnymi účinkami“.
Upozorňuje však tiež, že pokiaľ med nie je kvalitný a má v sebe vysoký
podiel vody, môže začať kvasiť. „Z tohto dôvodu odporúčam len
kvalitné medy, ktoré prešli prísnou kontrolou zloženia,“ upozornil
Špaček.