Stačí vraj jesť surovú stravu, mixovať si kelové smoothie, vyhýbať sa lepku, nejesť cukor alebo požívať len mäso a superpotraviny. Sociálne siete a internet sú plné samozvaných výživových expertov, ktorí ponúkajú recept na zdravý a šťastný život. Všetko je v poriadku dovtedy, kým váš zdravotný problém skutočne väzí v diétnej chybe. Potom je náprava reálna.
Ešte nikdy sme neboli vystavení takej záplave informácií o jedle a zdravom životnom štýle ako dnes. Diéta na úpravu črevnej flóry, paleo stravovanie, bezlepková diéta, teória o nebezpečnom cukre… V posledných rokoch sa roztrhlo vrece so zaručenými radami, ako jesť zaručene zdravo, čo nášmu organizmu zaručene škodí a čo mu, naopak, zaručene pomáha. A nezriedka sa stáva, že si tieto návody na stravovanie a diéty odporujú. Vniesť poriadok do tohto chaosu sa rozhodol šéfkuchár Anthony Warner.
Najskôr začal s písaním rovnomenného blogu. Pokračoval knihou, ktorá vychádza aj vo Vydavateľstve SLOVART pod názvom Nabrúsený šéfkuchár. Bludy a pravda o zdravom stravovaní. Spojil sa s odborníkmi z psychiatrie, behaviorálnej ekonómie, dietológie a potravinárskej výroby, aby spolu s nimi odhalil, prečo toľko praktických a inteligentných ľudí podľahne rôznym výstrelkom v stravovaní.
Štyridsaťpäťročný Anthony Warner, profesionálny šéfkuchár, vyštudovaný biochemik, bloger a pravidelný prispievateľ do časopisu New Scientist sa narodil vo Veľkej Británii. Po desiatich rokoch strávených za sporákmi v reštauráciách, hoteloch a cateringových spoločnostiach sa zamestnal ako produktový/vývojový kuchár v potravinárskej spoločnosti. Na svojom blogu bojuje proti nezmyslom v stravovaní, ktoré propagujú laici a celebrity ako Gwyneth Paltrow. Na Facebooku má takmer 11 000 fanúšikov a na Twitteri viac ako 19 000 followerov. Vo svojej knihe systematicky, krok po kroku, odhaľuje podstatu bláznivých módnych trendov v stravovaní, vyvracia pavedecké bludy týkajúce sa jedla a poukazuje na podvrhy šarlatánov propagujúcich tie najpodivnejšie diéty a kúry. Výsledkom je ostrá kniha bez jediného receptu od šéfkuchára, ktorý si nedáva servítku pred ústa. A na konci poznanie čitateľa, že o potravinách a stravovaní vie ešte menej ako doteraz. Alebo aspoň menej, ako si myslel, že vie.
„Warner ničí jeden po druhom populárne mýty o jedle. Táto publikácia vám umožní vychutnať si jedlo bez výčitiek, ba čo viac, môže prispieť k záchrane životov,“ napísal o knihe Guardian. Trúfnete si na ňu?