Keď telo „kričí“, že má málo vody

Sériou viacerých nepríjemných príznakov sa ohlási naše telo, ak mu chýba základná látka na prežitie, voda. Dva litre tekutín denne však pri vyšších teplotách určite nestačí.

20.08.2018 14:35
voda Foto:
Ostré či tupé bolesti v prednej a zadnej časti hlavy. Čím menej vody si počas dňa doprajete, tým sú tieto signály intenzívnejšie.
debata

Pokiaľ vás pobolieva hlava či trápi zápcha, netreba hneď utekať k lekárovi. Skôr k najbližšiemu zdroju pitnej vody.

Prezradí nás zápach a suchá koža

Pri nedostatku vody dochádza k vysúšaniu telesných slizníc. Pocítite to napríklad suchom v nose, ale najčastejšie v ústnej dutine. Nedostatok slín, jazyk s bielym povlakom a zápach sú typické príznaky pri chýbajúcej vode v organizme. V ústach, ktoré majú nedostatok slín, sa vytvára omnoho viac baktérií, ako za normálnych okolností, čo sa prejavuje šírením nepríjemného zápachu. Prvou pomocou nie je ani tak siahnutie po zubnej kefke či ústnej vode, ako skôr po pohári s osviežujúcou­ vodou.

Na nedostatok tekutín reaguje rýchlo aj ľudská koža. Patrí k najväčším telesným orgánom a na to, aby si udržala potrebnú vlhkosť, potrebuje dostatočné množstvo vody. Nepomôžu však ani hydratačné krémy či sprchové šampóny, „vlahu“ je treba dodať aj v tomto prípade zvnútra. Dehydrovaný organizmus signalizuje tento problém skrz suchú pokožku.

Keď sa voda pýta o slovo

Ostré či tupé bolesti v prednej a zadnej časti hlavy. Čím menej vody si počas dňa doprajete, tým sú tieto signály intenzívnejšie. Už pri prvých príznakoch bolesti hlavy je preto vhodné siahnuť skôr po pitnej vode alebo nesladenom nápoji bez kofeínu. Pomoc v podobe analgetika by mala nasledovať až vtedy, keď tekutiny nezaberú.

Bolesti hlavy môžu byť nebezpečné najmä preto, že sú často spojené so závratmi. Dehydrovaný organizmus môže na problémy s chýbajúcou vodou odpovedať závratmi, ktoré sú spôsobené zníženým krvným tlakom. Pri nedostatočnom pitnom režime trpí celé telo, vrátane zažívacieho traktu. Voda zrieďuje nielen potravu v žalúdku, ale aj v samotných črevách. Ak chýba, prichádzajú problémy so zápchou a nepravidelným vyprázdňovaním.

Môžu „odísť“ aj svaly

Dehydrovaný organizmus je nepríjemnou správou aj pre športovcov, i keď je pravda, že viacerí z nich tesne pred fitnes súťažou redukujú príjem vody, aby si vyrysovali svalovú hmotu. V prípade, že dochádza k pravidelnej dehydratácii organizmu, dopláca na to aj svalová hmota, ktorá má tendenciu zmenšovať sa. Odborníci preto odporúčajú piť dostatok vody pred, počas a ihneď po cvičení. Do pitného režimu sa okrem vody rátajú aj tekutiny z polievok, ovocia, zeleniny, džúsov a minerálok. Nepatria tam však nápoje, ktoré odvodňujú organizmus, a to najmä káva, čaj a energetické nápoje.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #voda #pitný režim #smäd

+ Mali by ste sa viac usmievať, potrebujete emocionálnu sebadôveru.
Nehovorte ľuďom okolo seba ako majú pracovať,...

+ Verte svojej intuícii, hovorí vám správne len sa treba naštartovať.
Všetko sa vám splní tak, ako ste si...