Pozor na spomalený metabolizmus, stojí za problémami s chudnutím

Určite ste to už zažili. Prvých päť až osem kilogramov počas diéty zhadzujete s ľahkosťou. A potom príde zlom. Nepohnete sa už ani o kilogram. V čom je problém? Vedci upozorňujú, že za týmto zlyhaním sa neskrýva nedostatok snahy, ale skôr spomalený metabolizmus.

19.08.2018 17:00
žena so šalátom Foto:
Chudnutie je individuálna záležitosť a neexistuje univerzálny recept, ktorý by fungoval pre všetkých.
debata

Telo si pamätá, čo bolo pred diétou

Nové štúdie ukazujú na fakt, že ľudia s normálnou hmotnosťou, ktorí chcú schudnúť, priberajú neskôr omnoho rýchlejšie, než ľudia, ktorí sa o diétu nikdy nepokúšali. Telo má, ako tvrdí portál bodybuliding.com, takzvaný stanovený bod telesného tuku, ktorý sa bude snažiť udržiavať počas života bez ohľadu na to, ako sa budete snažiť zhadzovať nadbytočné kilogramy. Ak sa dostanete príliš ďaleko pod úroveň spomínaného bodu, ľudský organizmus sa prispôsobí a tuk bude ľudovo povedané „púšťať“ pomalšie, ak vôbec. Pri diéte sa počíta s redukciou kalórií. Menej jedla by malo zabezpečiť rýchlejšie získanie vytúženej štíhlej postavy. Pokiaľ sú však hladiny telesného tuku a rovnako aj hodnoty kalórií príliš nízke, ovplyvňuje tento stav metabolizmus.

Menej kalórii nezaručí rýchle zhadzovanie

Telo človeka zareaguje na priškrtené kalórie znížením rýchlosti metabolizmu, to je látkovej premeny. Ide o odpoveď organizmu na skutočnosť, že má menej energie potrebnej na udržanie stabilnej telesnej hmotnosti. V prípade diéty založenej na menšom množstve kalórií a vyššej fyzickej záťaži (cvičení) sa budú celkové zásoby energie z tela strácať pomalšie. Spomalenému metabolizmu sa dá vyhnúť rozdelením konzumácie jedla do niekoľkých stravovacích jednotiek počas celého dňa. Ľudia, ktorí jedia päť až šesť malých porcií jedla každý deň, majú tendenciu rýchlejšie zhadzovať kilogramy tuku z kritických telesných partií. Tými sú u žien najmä boky a zadok, u mužov brucho a chrbát.

Stavte na raňajky

Najväčšie množstvo kalórií je potrebné prijať počas prvého jedla dňa, a to počas raňajok. Ich vynechanie má za následok spôsobenie stavu, ktorý je každému veľmi dobre známy. Organizmus si doslova vyžiada nedodané kalórie neskôr. Typickým prejavom je takzvaný vlčí hlad. Dostavuje sa vo večerných hodinách alebo v noci, kedy si vyhladovaný organizmus vypýta nedodanú energiu. Desiata a olovrant by mala pozostávať z ľahko stráviteľných bielkovín, napríklad v podobe jogurtu, vrátane celozrnných cereálií a ovocia. Obed a večera z mäsa, sóje a zeleniny.

So športom sa neobmedzujte

S fyzickou záťažou sa naopak nemusíte vôbec obmedzovať. Za predpokladu, že sa budete rozumne stravovať a nedržať drastické diéty a popri tom usilovne športovať, máte väčšiu šancu na udržanie stabilnej telesnej váhy. Počas diéty, ktorá je založená na zníženom príjme kalórií, síce stratíte tuk. Ak však diétu ukončíte a vrátite sa k pôvodným stravovacím návykom, ľudský organizmus sa rýchlo vráti do stavu v akom bolo pred začatím diéty. Zo športových aktivít sa preto odporúča nielen počas chudnutia, ale aj po ňom, venovať rýchlej chôdzi, behu, plávaniu a bicyklovaniu. V prípade, že máte veľkú nadváhu, alebo trpíte obezitou, voľte zo športov najmä chôdzu, plávanie alebo bicyklovanie na stacionárnom bicykli, nakoľko pri nich nedochádza k silnej záťaži kolenných alebo bedrových kĺbov. Pri normálnej telesnej hmotnosti, alebo nižšej nadváhe sa osvedčujú beh a bicyklovanie v bežnom teréne.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #pohyb #raňajky #chudnutie #kalórie #spomalený metabolizmus

+ Nebuďte negatívny, práve naopak, konečne máte dôvod na úsmev.
Úspech príde vtedy keď sa budete snažiť a...

+ Výsledky neoklamete, preto buďte radšej úprimný hneď od začiatku.
Nebojte sa neustále, kazí vám to vykonávať...