Neznášam lepok, mám problém s laktózou! A čo ak ste len nutrichonder?

Ak si dávate k nedeľnému obedu pečienku bez yorkshirského pudingu alebo lejete do čaju miesto polotučného mlieka sójové, existuje istá šanca, že trpíte jednou modernou chorobou - nutrichondriou, napísal britský denník The Sunday Telegraph.

16.07.2018 09:30
gluten, lepok, dieta, celiakia Foto:
Najčastejšie odmietaným býva lepok.
debata (4)

Tento stav je definovaný ako posadnutosť vlastnou stravou a náchylnosť k samodiagnos­tikovaniu príznakov údajnej alergie či neznášanlivosti určitých potravín. Tento fenomén sa dá denne vidieť ako medzi regálmi supermarketov, tak na jedálenských stoloch po celej Británii.

Naše stravovacie zvyky ešte nikdy neboli také konkrétne a vyberavé. V minulom roku v Británii stúpol objem predaných potravín „bez niečoho“ (bez lepku, bez mliečnych produktov, bez potešenia z jedla … vyberte si podľa ľubovôle) o 230 miliónov libier v porovnaní s rokom 2016. To predstavuje nárast o viac ako 40 percent, pričom v prieskumoch štvrtina obyvateľov Británie uvádza, že oni sami alebo niekto v ich domácnosti sa vyhýba v rámci všeobecného zdravotného štýlu nejakej ingrediencii alebo ingredienciám.

Takmer polovica všetkých dospelých však zachádza ešte ďalej a tvrdí, že má nejakú formu potravinovej alergie či neznášanlivosti, avšak len 15 percent z nich podstúpilo zdravotné testy, ktoré by toto podozrenie potvrdili.

Nie sú snáď naše telá v 21. storočí schopné zvládnuť konzumáciu ingrediencií, ktoré sme jedli celé tisícročia? Alebo z nás móda vyraďovania toho či onoho z jedálnička urobila nutrichondrov? Pokiaľ ide o jednu z najbežnejšie spomínaných potravinových neznášanlivostí, podľa niektorých prieskumov až štvrtina opýtaných uvádza, že je precitlivená až alergická na lepok, hoci si túto skutočnosť nikdy nenechali medicínsky potvrdiť. Lepok je pritom jeden z najbežnejšie konzumovaných proteínov na svete; vyskytuje sa v pšenici, žite a jačmeni.

Jednou z takýchto ľudí bola istú dobu aj Haley Wallbanková, učiteľka z Londýna, ktorý vylúčila lepok zo svojej stravy v snahe zbaviť sa pocitov letargie a problémov so spánkom. Vo veku 52 rokov narazila na blog Gwyneth Paltrowovej a rýchlo ju očarila vízia zdravia, ktoré jej životný štýl propagovaný touto americkou herečkou ponúkal. Kúpila si bezlepkovú kuchárku Paltrowovej nazvanú It 'All Good (Všetko je to dobré), a rovnako ako mnoho ďalších ľudí presvedčila samu seba, že neznáša lepok.

„Prežívala som na fazuli a bezlepkových cestovinách, čo bolo nechutné, ale Gwyneth mi bola vzorom. Jej život mi pripadal taký žiarivý a úžasný, zatiaľ čo ja som sa cítila lenivá a bez motivácie,“ spomína teraz 57-ročná Wallbanková.

Ale aj keď vyradila z jedálnička všetky potraviny odporúčané v kuchárke, žiadne účinky – nieto výhody – nového ultrastriktného životného štýlu sa nedostavili. „Pripadala som si, akoby som čakala na autobus, ktorý nikdy nepríde,“ vyhlásila. „Ale aj keď som sa nemohla dostať tam, kam som chcela, stále som sa presviedčala, že od budúceho týždňa alebo mesiaca sa už budem cítiť lepšie.“

4 debata chyba
Viac na túto tému: #choroba #jedlo #diagnostika

+ Netrávte dni pred obrazovkou, ubližujete tým len sami sebe.
Nezabúdajte na poistenie, na určitých veciach sa...

+ Správna zdravá životospráva sa ukáže aj na vašej pokožke.
Načo vám je sláva a peniaze, keď vás doma nikto...