Pre klíčky je vhodnejšie rozptýlené svetlo. Odborníčka odporúča umiestniť ich v kuchyni k vode, pretože sa musia dva razy denne premývať, a takto na ne nezabudnete.
Dva spôsoby pestovania klíčkov:
1. Vyrobíte si domáci nakličovací pohár – navrch zaváraninového pohára pripevníte gázu. Do pohára nalejete na noc vodu a semienka necháte napučať. Potom vodu vylejete a následne ich len dva razy denne v pohári preplachujete cez gázu.
2. Pestovanie na vate sa odporúča pri semienkach, ktoré pri kontakte s vodou vytvoria gél podobne ako chia semienka – žerucha, rukola, horčica, bazalka. Ak by sa dali do nádoby s vodou, zlúčili by sa dohromady a začali by hniť. Plát vaty sa namočí do vody a suché semienka sa naň rozsypú. Následne sa rozprašovačom striekajú dva razy denne. Ony si na vate vytvoria okolo seba gél a potom z neho rastú.
Návod na prípravu nakličovacieho pohára a dopestovanie domácich klíčkov:
1. Do zaváraninového pohára nasypte 2 čajové lyžičky semienok reďkvičky
2. Zalejte vodou asi do polovice pohára
3. Otvor pohára zakryte plátkom gázy
4. Gázu upevnite gumičkou alebo špagátom
5. Po 8 hodinách vylejte z pohára vodu. Semienka reďkvičky zachytí gáza, a tak zostanú v pohári.
6. Semienka udržujte vlhké pravidelným preplachovaním cez gázu. Preplachujte ideálne 2× denne.
7. V priebehu 3–4 dní sa môžete tešiť z vlastnoručne vypestovaných klíčkov reďkvičky
8. Najlepšie chutia na kvalitnom chlebíku, v šaláte alebo ako ozdoba krémovej polievky. Alebo ich pokojne jedzte k mäsu, bude vám lepšie tráviť
Nezabudnite: Klíčky potrebujú izbovú teplotu 18 až 22 stupňov Celzia.