Spálená pokožka dokáže znepríjemniť dovolenku! Ošetrite ju správne

Dovolenku pri mori môžu znepríjemniť zdravotné ťažkosti, spálenie slnkom, popŕhlenie medúzou alebo bodnutie morského ježka.

09.07.2018 11:30
spálená pokožka, slnenie Foto:
Spálenááá...
debata

Predísť im možno preventívnymi opatreniami, pripomína záchranár Miroslav Nagy, hlavný inštruktor Falck Academy.

Pri mori je efekt odrazeného slnka od piesku a od vodnej hladiny niekoľkokrát silnejší než slnečné žiarenie na Slovensku. V rámci prvej pomoci pri popálení pokožky od slnka je potrebné z tela zmyť opaľovací krém a sprchovať sa čistou vodou, bez gélov či mydla a predísť tak ďalšiemu podráždeniu pokožky. "V prvom rade treba prerušiť pôsobenie slnka na pokožku. Následne telo schladíme studenou vodou, nie ľadovou, aby sme predišli prípadnému podchladeniu,“ vysvetlil Nagy. Začervenanie a pálenie pokožky môžu zmierniť prípravky obsahujúce aloe vera alebo D-panthenol.

Na dovolenkách často dochádza k popŕhleniu medúzou, čo spôsobuje okamžitú ostrú bolesť. Po popálení medúzou ostávajú na pokožke drobné pichliače, ktoré je dobré odstrániť uterákom alebo pieskom a opláchnuť slanou vodou. Zasiahnuté miesto na koži treba potrieť roztokom síranu horečnatého, octom alebo alkoholom. Háčik morského ježka sa pri bodnutí odlomí a pevne uchytí do kože, najčastejšie do chodidla. Po bodnutí je dôležité nedostupovať na zranené chodidlo a dostať sa urýchlene z vody von. Pri vyberaní pichliača treba dávať pozor, aby sa nezlomil a jeho kúsok neostal v nohe, keď by hrozilo riziko zápalu. Ranu je dôležité opláchnuť vodou a vydezinfikovať.

Nagy ďalej radí navštíviť pred cestou lekára a v prípade dlhodobých zdravotných ťažkostí si pribaliť lekárske správy, lekárničku a dostatočné množstvo liekov. Počas dlhej cesty lietadlom, autobusom aj autom je potrebné myslieť najmä na dostatočný príjem tekutín. „Netýka sa to iba starších pacientov. Najmä dlhá cesta autom alebo autobusom s malými prestávkami je často náročná a človek radšej neprijíma tekutiny, aby nemusel vodič zastavovať častejšie. Považujem to však za obrovskú chybu,“ povedal Nagy.

debata chyba
Viac na túto tému: #dovolenka #pokožka #spálenie

+ Vyvážená strava prinesie viac energie a pocit šťastia.
Dokumenty nepodpisujte hneď, potrebné je čítanie, inak...

+ Pravidelne regenerovať svoje sily je správne, inak padnete únavou.
Podnikanie bude smerovať dopredu a vy budete...