Magnézium telo potrebuje! V tehotenstve ešte o čosi viac

Ženy, ktoré sú čerstvými mamičkami alebo očakávajú narodenie svojho bábätka, musia myslieť na to, že ich strava a prijímané živiny ovplyvňujú nielen ich, ale aj ich dieťa.

02.07.2018 13:00
materstvo, tehotenstvo, tehotná Foto:
Už sa neviete dočkať vášho bábätka?
debata

Dôležitým minerálom sa v tomto období stáva aj magnézium. "Je potrebné, aby tehotná žena prijímala všetky dôležité zložky potravy v správnom pomere a množstve, nakoľko nutričný stav významne ovplyvňuje nielen priebeh tehotenstva, zdravotný stav tehotnej, ale je determinantom podmieňujúcim vývoj plodu a jeho zdravotný stav. Nesprávna výživa matky už prenatálne vytvára riziko vzniku budúcich ochorení v dospelom veku,“ vysvetľuje výživová poradkyňa a nutričná špecialistka Ľubica Trnková.

Prečo je magnézium také dôležité? A ako stúpa jeho potreba v tehotenstve? "Počas tehotenstva sa zvyšuje jeho potreba až o 15 – 20 percent. Zohráva úlohu pri stavbe jednotlivých orgánov, tvorbe kostí, vývoji nervovej sústavy,“ opisuje Trnková. Treba dodať, že ideálne je ho prijímať spolu s vápnikom. Nie je však jedno, ako magnézium do tela prijímame, čo je možno najčastejšia chyba. Prijaté magnézium totiž ešte neznamená vstrebané magnézium.

„Pre jeho efektívne vstrebávanie je nevyhnutný práve vápnik, a to v optimálnom pomere 1:3. Telo si však tieto minerály nedokáže samo „vyrobiť“, preto je potrebné ich telu dodávať,“ dodáva Trnková. Jedným zo spôsobov, ako ich telu dodať, je pitie magnéziovej vody, keďže z vody sa vstrebe až takmer 60 percent magnézia, pričom zo stravy a výživových doplnkov len 30–40 percent,“ vysvetľuje Trnková. Ani v tomto prípade to však netreba preháňať. "Nadmerný príjem vápnika totiž zabraňuje vstrebávaniu horčíka a naopak, pri jeho nedostatku, odchádzajú zásoby vápnika,“ potvrdzuje Trnková a dodáva, že práve minerálne vody sú vhodným doplnkom. Okrem magnéziovej vody môžu tehotné ženy prijímať magnézium aj z iných potravín, ako sú mandle, banán, mak, kakao, oriešky, špenát, šošovica či ovsené vločky.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #tehotenstvo #dieťa #strava #magnézium #živiny

+ Prepracovanie a únavu nepodceňujte, radšej si do sýta oddýchnite.
Peniaze, ktoré vám ponúkajú si zaslúžite, načo...

+ Pocítite prílev vnútorných síl a zvýši sa vám chuť do života.
Vykročíte správnou nohou a problémy vyriešite bez...