Nervozita stúpa, stres útočí! Siahnite po týchto potravinách

Potraviny, ktoré sú dobré pre "silné" nervy, musia byť bohaté na niektoré vitamíny a minerálne látky. Zvlášť nápomocné sú vitamíny skupiny B, magnézium, draslík, forfor či nenasýtené mastné kyseliny.

15.06.2018 13:00
žena, bezpečnosť, stres, strach Foto:
Zasa na vás doľahla nervozita?
debata

Orechy

Hrsť orechov je dávkou, ktorá stačí na celý deň. Orechy obsahujú vitamín E aj nenasýtené mastné kyseliny, ktoré sú zvlášť dobré pre bezproblémové fungovanie nervovej sústavy. Obsah vitamínu B sa takisto podpíše pod „pevné“ nervy. Dobrou správou je aj to, že po ich konzumácii „nevyskočí“ hladina cukru v krvi, takže energia z nich sa dá čerpať dlhší čas.

Banány

Sú plné draslíka a horčíka. Práve horčík je látka nápomocná pri nervozite, zároveň pomáha pri poruchách spánku. Už jeho mierny nedostatok dokáže spôsobiť nepríjemné pocity nervozity. Banány však ponúkajú aj ďalší bonus – proteín tryptofán. Ten podporuje vytváranie tkz. hormónu šťastia, serotonínu.

Ríbezle

Pri ich oberaní sa síce musíte trocha potrápiť, vaša snaha však nazmar rozhodne nevyjde. Osviežujúce ovocie s mierne kyslastou chuťou obsahuje látku zvanú niacín, ktorá sa postará o podráždené nervy. Jeho prácu ešte podporia aj látky ako draslík, horčík či železo. Ako celok ochránia bunky pred voľnými radikálmi, zlepšia aj funkciu srdcovo-cievnej sústavy či svalov.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #úzkosť #nervozita #banán

+ Alkoholom si sami ničíte svoje telo a zdravie, popremýšľajte nad tým.
Konštruktívna spätná väzba vedie k...

+ Neskoro večer na jedlo zabudnite, zaťažujete tak svoje telo.
Pokúste si nejaké peniaze odložiť, neskôr ich ešte...