Podprsenky ako symbol útlaku a ako výzva

Čoraz viac žien odmieta to, čo považuje za symbol útlaku: podprsenku. Hnutie #NoBra sa pre mnohých stalo stelesnením každodenného feminizmu v praxi.

14.06.2018 15:00
podprsenka Foto:
Škodí podprsenka zdraviu? Kvôli nej má značný počet žien sklon sa hrbiť.
debata (4)

Na sociálnych sieťach sa to len hemží podobnými stránkami. Vzniklo aj hnutie #NoBraChallenge, aby motivovalo tých, ktorí sa ešte na rozhodujúci krok neodvážili, upozornil web frankofónneho belgického rozhlasu a televízie RTBF. Na internete sa tiež objavujú blogy, ktorých autorky sa delia o skúsenosti z „roka bez podprsenky“ či z „pomalej podprsenky“, čo je spravidla nevystužená či bezšvíková spodná bielizeň. Na všetkých týchto fórach sa vymieňajú rady, ako čeliť obťažovaniu tých, ktorí ženu bez podprsenky považujú za koketu.

Škodí podprsenka zdraviu? Kvôli nej má značný počet žien sklon sa hrbiť. Toto chybné držanie tela by podľa niektorých lekárov mohlo viesť k dýchacím či tráviacim ťažkostiam. Profesor Jean-Denis Rouillon z fakultnej nemocnice v Besançone po pätnásťročnom výskume dospel k poznatku, že ženy, ktoré nenosia podprsenku, majú postupom veku pevnejšie prsia aj lepšie držanie tela.

Nenosenie podprsenky môžu niektorí ľudia vnímať ako nedostatok profesionality v práci. Tento pohľad je jasný aj na ulici a vo voľnom čase. Niektoré ženy sa zverili, že im ich obliekanie vyčítali.

V Argentíne škola potrestala dievčinu za to, že nenosila podprsenku, čo rozpútalo búrku hnevu. Koncom apríla škola v Buenos Aires poslala domov študentku s pokarhaním, ktoré museli podpísať jej rodičia. O dva dni neskôr sa na protest pred ministerstvom školstva odohralo veľké odhadzovanie tohto kúska bielizne.

Čoraz mladšie dievčatá požadujú svoje práva. Boj, ktorý sa začal kritikou ženského údelu, sa rozšíril o povolenie potratov, zavedenie sexuálnej výchovy v školách a potláčanie pouličného obťažovania.

Pre veľa žien prepnutie do módu „bez podprsenky“ predstavuje ďalší spôsob, ako si uvedomiť, do akej miery sú ženy nútené podriaďovať sa zvláštnym požiadavkám ohľadne svojho vzhľadu v zamestnaní, v škole či na verejných miestach.

4 debata chyba
Viac na túto tému: #feminizmus #podprsenka #bez podprsenky #NoBra

+ Vyvážená strava prinesie viac energie a pocit šťastia.
Dokumenty nepodpisujte hneď, potrebné je čítanie, inak...

+ Pravidelne regenerovať svoje sily je správne, inak padnete únavou.
Podnikanie bude smerovať dopredu a vy budete...