Nezdravé tuky? Odborníci ich chcú zakázať

Vyprážané jedlá, prepálené oleje či obľúbené zemiakové lupienky. Všetky tieto pochúťky majú spoločného menovateľa v podobe pre ľudský organizmus nebezpečných transmastných tukov. Svetová zdravotnícka organizácia (WHO) sa ich chystá zakázať.

23.05.2018 07:00
jedlo, tuky, obezita Foto:
Jedlo bohaté na tuky môže mnohým ľuďom pripadať chutnejšie, no nevyplýva priaznivo ani na telo, ani na mozog.
debata (4)

Škodlivé vymenia za zdravé

Ako uvádza portál eatthis.com, WHO spustila nedávno celosvetovú iniciatívu s názvom Replace, ktorá sa zameriava na odstránenie spomínaných tukov v potravinách s konečným termínom splnenia do roku 2023. Prvýkrát v histórii tak táto organizácia žiada výrobcov potravín z jednotlivých krajín o odstránenie škodlivých tukov z vyrábaných produktov určených na každodennú konzumáciu. Zákaz takzvaných trans-tukov sa zameriava na nahradenie týchto nebezpečných látok zdravšími formami tukov (olejov), ktoré sa nachádzajú v semenách rastlín, rastlinných olejoch, orechoch, avokáde, ale aj v produktoch živočíšneho pôvodu, ako sú napríklad mastné ryby.

Tichý „tučný“ zabijak

Trans mastné tuky sa priamo podieľajú na zvyšovaní hladín zlého (LDL) cholesterolu a znižovaní jeho dobrého náprotivku, HDL cholesterolu. Častou konzumáciou týchto látok sa rovnako zvyšuje riziko kardiovaskulárnych ochorení, obezity, hypertenzie či artritídy. Uvedené tuky môžu výrazne skomplikovať aj našu snahu o schudnutie nahromadených tukových vankúšikov v oblasti brucha, stehien a zadku. Ľudský organizmus si totiž s trans tukmi nevie poradiť, a tak ich ukladá vo forme podkožného tuku na spomínané partie tela.

Pozor na reštaurácie v zahraničí

V Spojených štátoch amerických sa zákaz transmastných kyselín týkal najmä vylúčenia takzvaných hydrogenizovaných, teda stužených tukov z potravín. Táto iniciatíva sa však nevzťahovala na reštaurácie, ktoré môžu naďalej používať zdraviu škodlivé oleje na vyprážanie jedál. Podľa WHO konzumácia transmastných tukov viedla na celom svete k viac ako pol miliónu úmrtí na srdcovocievne ochorenia, a to len za obdobie jedného roka.

Aspoň letmý pohľad na etiketu

Pokiaľ sa túžite s príchodom leta zbaviť nadbytočných kilogramov, odstránenie transmastných kyselín z jedálnička by malo byť pre vás prioritou. Vyhnúť sa tomuto druhu tuku sa dá aj pozorným čítaním etikiet potravín, ktoré by mali upozorňovať na ich výskyt. V USA sa od roku 2006 vyžaduje vyznačovanie obsahu trans tukov na obaloch potravín. Pokiaľ však obsahujú menej ako pol gramu spomínaných látok, nemusia potravinové spoločnosti uvádzať túto skutočnosť na štítku výrobku. Z tohto dôvodu je vhodné všímať si najmä obsah hydrogenizovaných, stužených tukov na etiketách.

© Autorské práva vyhradené

4 debata chyba
Viac na túto tému: #obezita #cholesterol #tuky #srdcovo-cievne ochorenia #nasýtené tuky

+ Netrávte dni pred obrazovkou, ubližujete tým len sami sebe.
Nezabúdajte na poistenie, na určitých veciach sa...

+ Nedávajte do svojho tela niečo čo viete, že by vám mohlo uškodiť.
Zmena nie je pre každého, preto si to ešte...