Čo s odpadom v domácnosti? Hovorí vám niečo upcycling?

Už aj škôlkari vedia, ako triediť odpad v domácnosti. Na počkanie vám vymenujú, do ktorého kontajnera patrí plast či staré batérie.

30.04.2018 15:00
kvety, záhrada Foto:
Staré gumáky nemusíte vyhadzovať - nájdite im nové využitie.
debata

Je zarážajúce, že dospelí na triedenie odpadu nemyslia v takej miere, ako by mali. Ekologicky uvedomelí by sme mali byť všetci. "Na to, aby sme sa správali ohľaduplne k životnému prostrediu, netreba veľa, stačí zmeniť staré návyky,” hovorí Anetta Vaculíková z FOODKUTu. Kde v domácnosti začať? "Môžete napríklad regulovať tok vody pri sprchovaní, čistení zubov, umývaní riadu, používať spotrebiče so spotrebou energie v šetrnej kategórii.”

Opatrne by sme mali postupovať aj pri používaní chémie v domácnosti. Ale aj to sa dá veľmi jednoducho obmedziť. Napríklad, uprednostnite na čistenie ekologické produkty. „Častokrát poslúži obyčajná jedlá sóda a ocot, odstránia aj na prvý pohľad neodstrániteľné fľaky od vodného kameňa, usadeniny, vyčistia pripálené hrnce, pomôžu s upchatou výlevkou. Sódu môžete dokonca pridať do bazéna, pomáha udržať zásadité PH vo vode.“

Ekologicky sa treba správať aj v obchode, nejde pritom o nič, čo by ste nedokázali. Prvým krokom je obmedzenie používania igelitových tašiek, vymeňte ich za plátené. Klasické "sieťovky” sú zasa vhodné na ovocie, zeleninu a iné potraviny. Konopno-bavlnené látky napustené pravým včelým voskom zase využijete na uchovávanie potravín v chladničke namiesto klasických fólií. V špajzke vám ako náhrada plastových obalov dobre poslúžia uzatvárateľné sklenené nádoby. Desiatu deťom radšej zabaľte do kompostovateľných vrecúšok z rozložiteľného bioplastu. Slamky vymeňte za bambusové či sklenené.

K ohľaduplnému správaniu patria aj na prvé počutie cudzie výrazy – upcycling a recycling. Čo ktorý výraz znamená? „V prvom prípade hovoríme o využití starých alebo nepotrebných vecí na iné účely, no s vyšším úžitkom. Takých, ktoré by sme z užívania za bežných okolností vyradili. Napríklad, staré hrnce a drobné predmety sa dajú použiť v rámci dekorácie interiéru alebo v umení, treba len zapojiť fantáziu, pogoogliť a inšpirovať sa na Pintereste,” radí Anetta Vaculíková. Recyklácia či triedenie odpadu sú už v mnohých domácnostiach bežnou samozrejmosťou. "V prvom rade si potrebujete zabezpečiť triediace nádoby na sklo, plast, papier a komunálny odpad. Cieľom zero waste konceptu je množstvo odpadu znižovať až sa postupne dostať k nule, aspoň relatívnej,“ dodáva Anetta Vaculíková, spoluzakladateľka projektu FOODKUT – platformy pre nadšencov zdravého stravovania. V nadchádzajúcom období sa v priestoroch Starej tržnice môžete oboznámiť formou workshopu s témou „Zero waste v kuchyni“ (10. mája).

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #recyklácia #triedenie #zero waste

+ Vyvážená strava prinesie viac energie a pocit šťastia.
Dokumenty nepodpisujte hneď, potrebné je čítanie, inak...

+ Pravidelne regenerovať svoje sily je správne, inak padnete únavou.
Podnikanie bude smerovať dopredu a vy budete...