Myslí si to aj výživová odborníčka Alžbeta Béderová, ktorá odporúča množstvo zeleniny aj kvôli tomu, že si ju naše telo priam pýta po dlhej zime. Telo si žiada vitamíny aj minerály. „Jarná cibuľka napríklad obsahuje horčík, draslík, vitamín C, ale tiež vitamíny skupiny B. Jarná reďkovka zase obsahuje horčík, fosfor, draslík, vápnik, železo, jód a tiež veľa vody a vlákninu,“ uviedla pre médiá Béderová.
Koľko zeleniny či ovocia by sme mali zjesť?
„Ideálne je 10 dag zeleniny na 10 kg váhy človeka. Takže šesťdesiatkilový človek by jej mal zjesť 600 gramov,“ povedala odborníčka Alžbeta Béderová. "Ale úplne by stačilo, ak by sme denne zjedli pol kila zeleniny a ovocia,“ dodala.
Zelenina a ovocie poskytnú telu najviac benefitov, pokiaľ ich konzumujeme vcelku a v surovom stave. „Napríklad vo forme šalátu, na ktorý ešte pridáme kvapku oleja, čím sa zo zeleniny uvoľnia vitamíny rozpustné v tukoch,“ doplnila lekárka. Pripomenula však, že niektoré prospešné látky potrebujú tepelnú úpravu na to, aby sa zo zeleniny uvoľnili – príkladom je betakarotén.