Jarná zelenina je tu! Zjedzte aspoň 500 gramov denne, vraví odborníčka

S príchodom jari sa na pulty obchodov, ale aj na lokálne trhy konečne dostáva aj sezónna jarná zelenina. Jej benefity sú nespochybniteľné.

15.04.2018 08:00
reďkovka, zelenina, vitamíny Foto:
Medzi jarnú zeleninu patrí aj chutná chrumkavá reďkovka.
debata

Myslí si to aj výživová odborníčka Alžbeta Béderová, ktorá odporúča množstvo zeleniny aj kvôli tomu, že si ju naše telo priam pýta po dlhej zime. Telo si žiada vitamíny aj minerály. „Jarná cibuľka napríklad obsahuje horčík, draslík, vitamín C, ale tiež vitamíny skupiny B. Jarná reďkovka zase obsahuje horčík, fosfor, draslík, vápnik, železo, jód a tiež veľa vody a vlákninu,“ uviedla pre médiá Béderová.

Doktorka Alžbeta Béderová z Poradne zdravia...

Koľko zeleniny či ovocia by sme mali zjesť?
„Ideálne je 10 dag zeleniny na 10 kg váhy človeka. Takže šesťdesiatkilový človek by jej mal zjesť 600 gramov,“ povedala odborníčka Alžbeta Béderová. "Ale úplne by stačilo, ak by sme denne zjedli pol kila zeleniny a ovocia,“ dodala.

Zelenina a ovocie poskytnú telu najviac benefitov, pokiaľ ich konzumujeme vcelku a v surovom stave. „Napríklad vo forme šalátu, na ktorý ešte pridáme kvapku oleja, čím sa zo zeleniny uvoľnia vitamíny rozpustné v tukoch,“ doplnila lekárka. Pripomenula však, že niektoré prospešné látky potrebujú tepelnú úpravu na to, aby sa zo zeleniny uvoľnili – príkladom je betakarotén.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #pomoc #Telo #vitamín #jarná zelenina #MUDr. Alžbeta Béderová #minerál

+ Choďte sa prejsť na chvíľu do prírody, čerstvý vzduch vám urobí dobre.
Môžete mať svoj názor, len ho musíte...

+ Myslite nato, že oklamete jedine sami seba, nikoho iného.
Ste inteligentný, máte na viac, nezabúdajte na vyššie...