Ste rodičom? Gymnastika je aj pre najmenších

Na otázky o gymnastike pre najmenších odpovedá Monika Šišková.

06.04.2018 17:00
gymnastika, šport pre všetkých Foto:
Deti sa vďaka cvičeniu učia disciplíne aj prekonávaniu samých seba.
debata
Monika Šišková, generálna sekretárka SGF a... Foto: archív M. Š.
Monika Šišková Monika Šišková, generálna sekretárka SGF a viceprezidentka komisie Gymnastika pre všetkých Medzinárodnej gymnastickej federácie.

Od koľkých mesiacov a ako s deťmi cvičiť?

Pohyb je prirodzenou súčasťou každého dieťaťa od narodenia, takže, ak mu v tom trošku pomôžeme a podporujeme ho, môžeme začať od prvých mesiacov. Samozrejme, ide o primerané a nenásilné formy cvičenia, ako je pretáčanie, trošku neskôr zdvíhanie do sedu so zapájaním hlavičky do pohybu a podobne. V gymnastických telocvičniach vedieme hodiny spoločnej pohybovej prípravy detí a rodičov od 1,5 do 3 rokov. Hodiny sú zamerané najmä na rozvoj koordinácie a obratnosti. Neskôr deti pokračujú v materských školách na hodinách pohybovej výchovy, ale aj špecializovanými hodinami s využitím gymnastického náradia a náčinia.

Čo konkrétne u detí hodiny gymnastiky rozvíjajú?

Deti správnym cvičením získavajú pohybové návyky, ktoré sú veľmi dôležité v ich ďalšom rozvoji. Ide najmä o správne držanie tela, rovnomerný rozvoj svalstva, flexibility, koordinácie, rovnovážnych schopností. Ale nielen to. Deti sa vďaka cvičeniu učia disciplíne, prekonávaniu prekážok aj samých seba. Okrem toho tréningy rozvíjajú ďalšie vlastnosti – sústredenie, rešpektovanie spolucvičencov a trénera, pomáhanie si navzájom. S deťmi spravidla cvičíme 2× týždenne po 60–90 minút podľa veku a schopností.

Na aké pokroky sa môžeme tešiť?

Už 4-ročné deti sú schopné robiť synchrónne, ale aj izolované pohyby, ovládať jednotlivé časti svojho tela, napnúť svalstvo, odlišovať jednonožný alebo obojnožný odraz, odhadnúť silu, ktorou pohyb vykonajú, porozumieť slovným pokynom. Po roku gymnastickej prípravy sú schopné odtrénovať 90 minút trvajúci plnohodnotný tréning. Samozrejme, aktivity sú vedené primeranou formou, intenzitou, výberom cvičení, a čo je najdôležitejšie, tak, aby ich tréningy bavili a mali z nich radosť. Inak by nám do telocvične viac neprišli. Platí, že každé dieťa by malo začať najskôr s gymnastickou prípravou a len potom pokračovať s ostatnými športmi. Základ, ktorý v gymnastike deti dostanú, je nenahraditeľný.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #pohyb #gymnastika #ženský magazín MiA #šport pre všetkých

+ Nebuďte lenivý a cvičte aj doma, prospeje to vášmu telu i mysli.
Dnes vás čaká veľa práce, preto nebuďte lenivý...

+ Zdravá strava a dostatok vody posilnia vaše telo i ducha.
Nové príležitosti v práci privedú k finančnému rastu....