Gymnastika nie je len o saltách a premetoch! Začať s ňou môžete aj v päťdesiatke

S čím sa vám spája gymnastika? Ako prvé vám napadnú premety a kotrmelce, vďaka čomu okamžite zhodnotíte: Gymnastika nie je pre mňa. Chyba! Je pre všetkých.

04.04.2018 14:30
cvičenie v zrelom veku, tanec Foto:
Gymnastika v kategórii 50 plus je spojená s hudbou, tancom a pekným držaním tela.
debata

Možno ste prekročili päťdesiatku či šesťdesiatku, máte viac voľného času a chcete si ísť zacvičiť. „Mnoho nadšencov zamieri do posilňovne, ale výbušný tréning spojený s agresívnou hudbou už nemusí ľuďom vo vyššom veku vyhovovať,“ opisuje Monika Šišková, generálna sekretárka SGF a viceprezidentka komisie Gymnastika pre všetkých Medzinárodnej gymnastickej federácie a dodáva: „Mnohí majú z gymnastiky strach, pretože si myslia, že je o stojkách, kotúľoch či premetoch. U starších aj u detí potom vzbudzuje obavy skôr, než vôbec začnú. Pritom gymnastika v kategórii 50 plus je spojená najmä s hudbou, tancom a pekným držaním tela. Je to príjemné cvičenie, ktoré rozhýbe všetky svaly tela. Hodiny gymnastiky sú tak najmä tanečné. Ide o vhodný šport pre najmenšie deti, ako aj pre seniorov.“

Monika Šišková, generálna sekretárka SGF a... Foto: archív M. Š.
Monika Šišková Monika Šišková, generálna sekretárka SGF a viceprezidentka komisie Gymnastika pre všetkých Medzinárodnej gymnastickej federácie.

Ako Šišková zdôrazňuje, práve v kategórii 50 plus sa trend cvičenia gymnastiky začína na Slovensku rozmáhať. „Zo zdravotného hľadiska sa ženy, ktoré svoj pokus nevzdajú a pravidelne cvičia, cítia inak. Majú pekné postavy, pritom nejde o to, aby boli všetky štíhle ako prútik, ale najmä o to, aby sa dobre cítili a boli zdravé. Okrem toho je pre ne dôležitý aj spoločenský kontakt, vďaka ktorému im hodiny gymnastiky prirastú k srdcu.“

Kam vyraziť?

Kluby sú roztrúsené po celom Slovensku, takže v okolí svojho bydliska určite nejaký nájdete. „S gymnastikou sa každý z nás stretol v detstve a potom sme s ňou prestali. Mnoho ľudí sa k nej tak okolo päťdesiatky či šesťdesiatky vráti po dlhoročnej pauze práve v období, kedy im deti odídu z domu či príde čas dôchodku. Chýba im nielen pohyb, ale aj spoločenský kontakt,“ hovorí Šišková, autorka kampane "Buď Fit s gymnastikou“ a projektu GYM F!T, ktorý vedie v sekcii Gymnastika pre všetkých v Slovenskej gymnastickej federácii.

Výhodou je, že sa dá cvičiť aj bez drahého výstroja či špeciálnych pomôcok, a teda nezaťaží rozpočet. Nič špeciálne na začiatok nepotrebujeme. „Obyčajný cvičebný úbor, tričko a tepláky, ale nie cvičky "jarmilky“ pretože tie sú na gymnastiku tvrdé, nevhodné sú aj tenisky. Skôr je lepšie cvičiť naboso," opisuje Šišková.

Čo očakávať?

Iste, sú aj ženy, ktoré v šesťdesiatke dokážu premet či rozštep, pretože gymnastike sa venovali celý život. „V kategórii 50 plus sa však zameriavame na nácvik pohybu s hudbou, na držanie tela, tonus postavy – ktorý sa pravidelným cvičením zlepšuje. Následne sa nacvičujú choreografie, s ktorými sa potom klub vyberie na festival,“ hovorí odborníčka.

Dva razy ročne sa konajú slovenské gymnastické festivaly, jeden v Trnave a druhý v Košiciach, kde môžu kluby prezentovať svoje choreografie. Nejde pritom o súťaž, medailu si odnesie každý.

Skutočnou radosťou pre športových nadšencov v kategórii 50 plus je raz za dva roky medzinárodný festival Golden Age Gym Festival. Ten sa tento rok koná v talianskom meste Pesaro. „Je to týždňový pobyt, ktorý nie je len o gymnastike. Doobeda sú rôzne športové workshopy, na ktorých si ľudia v tejto vekovej kategórii vyskúšajú napríklad jogu, latino dance, pilates a rôzne iné druhy cvičení pod vedením zahraničných expertov. Poobede sa na troch-štyroch pódiách už odohrávajú prezentácie gymnastických skladieb,“ dodáva Šišková.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #tanec #gymnastika #ženský magazín MiA #cvičenie v zrelom veku

+ Zelenina na tanieri znamená viac vitality a lepšiu náladu.
Stanovte si realistické ciele, aby ste sa vyhli...

+ Ustrážte si svoje myšlienky, sila myšlienok je veľmi silná.
Pokračujte ďalej, nezastavujte sa pred prvým...