Dopestujte si domáce klíčky, sú plné enzýmov! Tu je návod

27.03.2018 13:00
klíčky
Klíčky sú skvelým prostriedkom očisty organizmu. Autor:

Bylinky a klíčky si ľudia často spájajú s nejakou formou očisty.

Ak cítite večnú únavu, bolí vás hlava alebo celkovo máte pocit, že nič nefunguje tak, ako by malo, možno sa vám vaše telo snaží niečo naznačiť. Doprajte mu oddych, nech sa spamätá, očistí, opraví pokazené, aby mohlo dlhšie a lepšie fungovať. Dobrým tipom sú aj domáce klíčky.

„Nakličovaním vie ľudské telo prijať mohonásobne viac enzýmov ako pri konzumácií dospelej zeleniny. Klíčky tiež obsahujú oveľa väčšie množstvo bielkovín, vlákniny, vitamínov a minerálov ako dospelá plodina,“ opisuje Katarína Kopúnová zo školy varenia a kateringovej spoločnosti FOODKUT.

Akými pozitívnymi účinkami sa môžu pochváliť klíčky strukovín či rukoly? „Strukoviny a obilniny sú veľmi dobré na srdce, cievy, kardiovaskulárny systém a cukrovku. Zelené klíčky sú zasa skvelým pomocníkom pre imunitu. Rukola je napríklad výborná v boji so zápalovými ochoreniami, senovka je skvelá na pleť, vlasy prípadne na tvorbu mlieka počas dojčenia, ďatelinové klíčky obsahujú rastlinný estrogén, ktorý je dobrý pre ženy, ktoré napríklad trápi bolestivá menštruácia,“ opisuje Katarína Kopúnová.

Ako si dopestovať klíčky? Vysvetľuje Katarína...
Ako si dopestovať klíčky? Vysvetľuje Katarína Kopúnová z FOODKUT. Autor: FOODKUT

Návod na prípravu nakličovacieho pohára a dopestovanie domácich klíčkov:

  • 1. Do zaváraninového pohára nasypte 2 čajové lyžičky semienok redkvičky
  • 2. Zalejte vodou asi do polovice pohára
  • 3. Otvor pohára zakryte plátkom gázy
  • 4. Gázu upevnite gumičkou alebo špagátom
  • 5. Po 8 hodinách vylejte z pohára vodu. Semienka redkvičky zachytí gáza a tak zostanú v pohári.
  • 6. Semienka udržujte vlhké pravidelným preplachovaním cez gázu. Preplachujte ideálne 2× denne.
  • 7. V priebehu 3–4 dní sa môžete tešit z vlastnoručne vypestovaných klíčkov redkvičky
  • 8. Najlepšie chutia na kvalitnom chlebíku, v šaláte alebo ako ozdoba krémovej polievky. Alebo ich kľudne zakusujte k mäsu, bude vám lepšie tráviť

Nezabudnite: Klíčky potrebujú izbovú teplotu okolo 20 stupňov Celzia.

FOODKUT, ktorý na Slovensku pôsobí ako ambasádor projektu FOOD REVOLUTION Jamieho Olivera, už čoskoro spúšťa pilotnú fázu projektu Skutočne zdravá škola v piatich školách v Bratislave.

© AUTORSKÉ PRÁVA VYHRADENÉ

#očista #klíčky #FOODKUT #bylinky
Sleduj najnovšie články na našom Facebooku

+ Sauna by vám mohla pomôcť na problémy s dýchaním.
Svoju prácu si neťahajte domov, keď za ňu nie ste...

+ Nepodceňujte ani jemný vánok, radšej sa lepšie oblečte.
Nevyhovárajte sa, nebuďte lenivý a začnite opäť...

Ponuky zo Zľavy.Pravda.sk