Zázvor: Lekárnička skrytá v srdci rastliny

Nielen s chrípkou a prechladnutím si dokáže hravo poradiť zázvor, zvaný tiež ďumbier lekársky. Odborníci mu pripisujú aj iné zázračné účinky.

25.03.2018 17:00
zázvor, ďumbier Foto:
Nápoj z tejto rastliny má preukázateľné antibiotické a antiseptické účinky.
debata (1)

Čínsky lekár

Čaj z podzemku tejto rastliny bojuje proti poruchám imunity, žalúdočným problémom, svoje nezastupiteľné miesto má aj pri prevencii niektorých druhov rakoviny a Alzheimerovej choroby. Ďumbier lekársky dorastá do výšky približne pol druha metra. Pochádza z Číny a využíva sa na medicínske, gastronomické a kozmetické účely. Používa sa v surovom stave, vo forme šťavy, čaju. Prášok zo zázvoru sa výborne hodí ako prísada do viacerých jedál a svoje uplatnenie má aj pri podávaní japonského tradičného jedla sushi.

Vitamínová bomba

Sto gramov zázvoru sa pýši len 20 kcal. Obsahuje približne dva gramy bielkovín, rovnaké množstvo sacharidov, zanedbateľné množstvo tuku a viac ako 2 g vlákniny. Z vitamínov má najviac práve vitamínu B9 (kyselina listová), ktorý sa podieľa na metabolizme mastných kyselín, zabraňuje vzniku srdcového infarktu a zlepšuje kvalitu vlasov a pokožky. Spolu s vitamínom mladosti, vitamínom E, pomáha bojovať proti voľným radikálom spôsobujúcim vznik rôznych nádorových ochorení. Do tohto tandemu sa svojimi výraznými antioxidačnými účinkami zapája aj vitamín C (kyselina askorbová). Z minerálnych látok sa chváli najmä obsahom draslíka, ktorého má viac ako 400 mg na 100 gramov. Nasledujú horčík, železo, zinok a fosfor.

Prírodné antibiotikum, ktoré lieči

Čaj, šťava, prášok zo zázvoru. Pokiaľ vás stále trápi prechladnutie, alebo chrípka, ďumbier lekársky je tou správnou voľbou. So samotným používaním podzemku tejto rastliny to vôbec netreba preháňať. Pomáha totiž už len malý kúsok podzemku, teda približne 3 – 5 gramov zázvoru. Čaj z tejto rastliny má preukázateľné antibiotické a antiseptické účinky. Vedci idú však omnoho ďalej. Zhodujú sa totiž na tom, že pravidelné používanie tejto koreniny, ktorá sa používa najmä v ázijských krajinách, dokáže úspešne bojovať proti rôznym druhom rakoviny. Najčastejšie sa spomína práve rakovina vaječníkov. Ako uvádza portál stethnews.com viaceré štúdie preukázali, že zázvor likviduje rakovinové bunky vo vaječníkoch.

Chráni nervy, páli tuky

Dobrú správu má spomínaný internetový portál aj pre ľudí trpiacich na syndróm dráždivého čreva, alebo tým, ktorí sa obávajú prvých príznakov Alzheimerovej choroby. Zázvor by mal totiž spomaľovať degradáciu mozgových buniek, o ktorých je známe, že sa nedokážu regenerovať. Zázvor je výborným stimulantom chuti do jedla, nakoľko pomáha žalúdku produkovať viac kyseliny chlorovodíkovej. I napriek tomu, že zlepšuje chuť do jedla, pochváliť sa môže aj tuk spaľujúcimi účinkami. Pre všetkých, ktorí s obľubou radi a veľa športujú má táto rastlinka rovnako dobré správy. Popíjanie čaju zo zázvoru po tréningu dokáže vynikajúco zregenerovať a uvoľniť svaly.

© Autorské práva vyhradené

1 debata chyba
Viac na túto tému: #chrípka #prechladnutie #zázvor #Ďumbier #prírodné antibiotiká

+ Alkoholom si sami ničíte svoje telo a zdravie, popremýšľajte nad tým.
Konštruktívna spätná väzba vedie k...

+ Uvoľnite sa a nechajte sa unášať prúdom pozitívnych myšlienok.
Pripravte si do práce všetko, čo potrebujete,...