Čítanie kníh redukuje stres! Chcete vedieť, ako veľmi?

Môže pravidelné čítanie kníh predĺžiť život? Podľa vedcov z Univerzity v Yale, ktorý sa do prieskumu pustili v roku 2016, tridsať minút čítania denne dokáže predĺžiť život o dva roky.

21.03.2018 13:00
žena, čítanie, okuliare, kniha, literatúra,... Foto:
Knihy prinášajú do života viac pokoja.
debata

Za týmto efektom stojí fakt, že čítanie udržiava mozog v dobrej kondícii. Čo sa týka čítania časopisov, tie takýto účinok nemajú. Dôvod? Vedci to vysvetľujú tým, že počas čítania kníh sa človek musí ponoriť hlboko do deja, čo pri čítaní časopisov nemusí.

Predstavte si, že denne stačí 6 minút čítania, aby ste redukovali stres z vášho života až o 2/3. Potvrdzuje tú štúdia z Univerzity v Essexe. Doktor David Lewis vo svojej štúdii dokázal, že čítanie a listovanie stránok knihy pôsobí na človeka uvoľnujúcejšie ako počúvanie hudby či pitie časju. „Stratiť sa v knihe je pre psychiku tou najlepšou relaxáciou,“ vyhlásil spomínaný lekár.

Čítanie je skvelou vzpruhou pre ľudskú myseľ. Rovnako, ako každá iná časť tela, aj myseľ musí byť trénovaná, aby zostala fit. Pri čítaní sa musíme vysporiadať s množstvom charakterov, hlavných aj vedľajších motívov, skrytých významov – zdá sa vám to priveľa? Čím viac si z knihy pamätáme, tým viac spojov v mozgu vzniká a tým lepšie sa posilňujú už existujúce spojenia. Čítanie posilňuje pamäť, aj vďaka tomu zostáva naša myseľ v dobrej kondícii.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #čítanie #stres #knihy

+ Rozdelíte si denné jedlo na viacero porcií, úspech sa rýchlo dostaví.
Očakávajte dobré správy ohľadom...

+ Prepracovanie a únavu nepodceňujte, radšej si do sýta oddýchnite.
Peniaze, ktoré vám ponúkajú si zaslúžite, načo...