Ako si dobrými trikmi vylepšiť náladičku

Nedostatok slnečného žiarenia a do oficiálneho začiatku jari zostáva ešte nejaký ten čas. Nie sú to príliš dobré vyhliadky na vylepšenie nálady. Ako si s tým poradiť?

28.02.2018 17:00
smiech, šťastie, dobrá nálada Foto:
Naučiť sa láskavosti k samému sebe je najväčším úspechom k trvalému zlepšeniu nálady.
debata

Chýba slniečko, pomôže béčko

Okrem nedostatku slnečného žiarenia môžu za našu smutnú až depresívnu náladu niektoré stravovacie návyky. Jednoducho povedané, ak sa stravujete nesprávne, netrpí len telo, ale i mozog. Konkrétne, vytvára sa v ňom nedostatok takzvaného hormónu šťastia, serotonínu. Ten ovplyvňuje naše pocity, prežívanie, náladu a prispieva k celkovej pohode organizmu. Pokiaľ obohatíte stravu o dostatok vitamínov, minerálnych látok a stopových prvkov, môžete rátať s lepším prežívaním samého seba. Z vitamínov je vhodné zamerať sa na zvýšené množstvo „béčka“, najmä vitamínov B6 a B12. Obidva sú nevyhnutné na správne fungovanie nervovej sústavy a metabolizovanie sacharidov. Ak je ich primálo, problémy sú na svete.

Preč so stresovým hormónom

Vitamín B12 nájdete v živočíšnych potravinách, mäse, vajíčkach a mliečnych výrobkoch. „Bé šestka“ sa často predáva spolu s horčíkom, nakoľko umožňuje jeho lepšie vstrebávanie a využívanie v organizme. Horčík, inak nazývaný magnézium, pomáha zmierňovať vypätie zo stresu. Pri strese sa do ľudského organizmu vyplavuje hormón kortizol, ktorý podľa vedeckých výskumov blokuje tvorbu prospešného serotonínu až o 30 percent. Nedostatočné množstvo serotonínu dokáže vplývať na kvalitu a dĺžku nášho spánku, celodennú pohodu, schopnosť sústrediť sa a učiť sa. Ak strava nepostačuje, namieste je vyskúšať meditačné techniky na zvládanie stresu a zbavovanie sa negatívnej energie. Hlboké dýchanie v pokojnom a bezpečnom prostredí môže zohrať dôležitú úlohu pri zvyšovaní hladiny hormónu šťastia. Na začiatok postačí iba päť minút pravidelného, pomalého dýchania vo vyvetranej miestnosti a dostavia sa prvé pocity šťastia a pohody.

Viac skutočných „lajkov“

Slnečné žiarenie, životospráva a meditácia sú pre lepšiu náladu nevyhnutné, lenže pokiaľ väčšinu svojho života prežívame sami medzi štyrmi stenami, určite sa nám ju nepodarí vylepšiť. Vedci odporúčajú budovať kvalitné a dlhotrvajúce priateľstvá založené na dôvere a pocitoch spolupatričnosti. Pocity šťastia nesúvisia s tým, akým množstvom priateľom sa obklopíme. Okrem budovania priateľstiev sa pod celkovú pohodu človeka podpisuje schopnosť sebarealizácie. Čím viac sa totiž o seba staráme, tým máme väčšiu šancu na úspech. Odborníci tomu typu životného štýlu hovoria well-being, v doslovnom preklade „dobré bytie“. Je založený na zbieraní pozitívnych zážitkov, na trávení času s priateľmi, športovaní, stolovaní pri dobrom jedle. Tento spôsob života nie je vecou peňazí, ale záležitosťou presvedčenia. Naučiť sa láskavosti k samému sebe je totiž najväčším úspechom k trvalému zlepšeniu nálady.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #triky #slnko #vitamín B #dobrá nálada

+ Rozdelíte si denné jedlo na viacero porcií, úspech sa rýchlo dostaví.
Očakávajte dobré správy ohľadom...

+ Pravidelne regenerovať svoje sily je správne, inak padnete únavou.
Podnikanie bude smerovať dopredu a vy budete...