Piť podľa ajurvédy? Ako to funguje a čo to prináša

Áno, v skutočnosti existuje ajurvédska metóda, ako piť vodu. Ako to funguje? Ale predovšetkým, čo to prináša...?

23.02.2018 09:00
voda, pitný režim Foto:
Ilustračné foto.
debata

Aspoň dva litre vody

Samozrejme, všetci vieme, že počas dňa by sme mali vypiť aspoň dva litre vody, aby sme boli dostatočne hydratovaní. To je približne osem pohárov. Mnohí z nás to nezvládnu, nedodržia, odignorujú… Reálne vypijeme asi polovicu.

Koľko a ako

Keďže sme všetci takí zaneprázdnení, jediné, čo stihneme, sú šálky kávy, po ktorých vysmädneme a sucho zalejeme dvoma veľkými pohármi vody. Na jednej strane je dobré, že predsa len niečo vypijeme, no ajurvéda hovorí: Nie je dôležité len koľko, ale aj ako pijeme.

Jesť a piť uvedomelo

Výraz „uvedomelo jesť“ podľa ajurvédy začal byť populárny aj v Európe. Ide o to, aby sme sa na proces žuvania sústredili a jedlo si užívali. Má to nielen redukovať stres, ale aj zlepšiť trávenie. Odborníci na ajurvédu sa domnievajú, že aj pomalé a uvedomelé pitie, rozdelené na celý deň, je pre telo lepšie, ako piť vo veľkých množstvách a veľmi nepravidelne.

Aby orgány pracovali

Cieľom ajurvédskej medicíny je udržať telo čo najuvoľnenejšie, odbúrať stres a nechať orgány efektívne pracovať. Takže namiesto toho, aby ste svojmu systému spôsobili šok studenou vodou, mali by ste piť častejšie a pomalšie. Voda by mala byť vlažná, resp. izbovej teploty.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #voda #pitný režim #stres #hydratácia #žuvanie #ajurvéda

+ Nie je každý deň dobrým dňom, snažte sa ho sami čo najviac vylepšiť.
Pri najlepšom myslení sa nenechajte...

+ Nebojte sa budúcnosti, budujete si ju predsa sami.
Nerobte všetko len pre peniaze, robte to preto, lebo chcete....