Problémy s chudnutím? Toto sú rady, ako na to

Odborníci upozorňujú, že samotný výber potravín v rámci zdravého jedálneho lístka nie je až taký dôležitý, ako dokonalé načasovanie konzumácie jedla. A nielen to. Vypestujte si aj iné dobré zvyky pri chudnutí.

08.02.2018 17:00
láska, vzťah, pozornosť Foto:
Deň začnite raňajkami s vyváženým pomerom bielkovín, tukov a sacharidov.
debata

Po 21:00 hod. stop jedlu

Mnohí z nás sa pri chudnutí dopúšťajú viacerých chýb, ktoré samotný proces zhadzovania nadbytočných kilogramov výrazne sťažuje. Jednou z nich je plánovanie jedla v neskorých večerných, alebo nočných hodinách. V tomto prípade platí, že pokiaľ chodíte pravidelne spať tesne pred polnocou, posledné jedlo dňa by malo pripadnúť najneskôr na deviatu hodinu. Priberanie vraj v tomto prípade nesúvisí so skutočnosťou, že sa počas spánku spomaľuje metabolizmus, ale s iným psychologickým fenoménom. Ak totiž patríte k ľuďom, ktorí po obede nekonzumujú žiadnu stravu, vo väčšine prípadov sa stane, že vás hlad doženie práve večer alebo v noci. Telo si v týchto prípadoch vyžiada najmä zvýšené množstvo sacharidov. Výsledkom je konzumácia sladkých, slaných a nezdravých jedál, ktoré majú pomôcť čo najskôr zahnať hlad. Základná rada teda znie, začnite raňajkami. Mali by obsahovať vyvážený pomer bielkovín, tukov a sacharidov. Celková potreba jedla počas večera sa tak radikálne zníži a výber jedál bude zodpovednejší a zdravší.

Odmeňte sa, ale trochu inak

V prípade, že máte chuť si po niekoľkých týždňoch diétovania dopriať nejakú maškrtu v podobe nezdravého jedla (pizza, kolový nápoj), dajte si pozor. Vedci varujú, že odmena za diétu by nemala spočívať v nezdravom jedle. Pokiaľ sa túžite rýchlo dostať do formy, odmeňujte sa za každý zhodený kilogram inými darčekmi. Zdravý životný štýl je vhodné podporiť výberom rovnako zdravej odmeny. Ak chodíte do fitnescentra, darujte si nové trendové oblečenie. Pokiaľ obľubujete kozmetické kúry, odmeňte sa po úspešnej diéte práve takouto procedúrou. Pozitívne emócie súvisiace s chudnutím sa tak v danom prípade nespájajú s nezdravým jedlom, ale s inými vecami vyvolávajúci pozitívne emócie.

Nerozptyľujte sa pri jedle

Podľa štúdie o kvalite a uprednostňovaní potravín ľudia, ktorí počúvali hudbu so slúchadlami pri jedle, konzumovali výrazne viac jedla v porovnaní s tými, ktorí sa nenechali ničím rozptyľovať. Odborníci to vysvetľujú tým, že zahlcovanie mysle rôznymi vonkajšími vplyvmi blokuje signály sýtosti. Mozog sa takto údajne dozvedá o stave sýtosti omnoho neskôr, akoby tomu bolo za normálnych okolností. Myseľ rozptyľujú pri jedle nielen zvuky, ale aj konzumovanie potravín v posteli. Chudnutie môže byť jednoduchšie aj vypestovaním si ďalšieho návyku, vyhýbaním sa reštauráciám a prípravou jedla v pohodlí domova. Pokiaľ si navaríte doma, skonzumujete podľa výskumov približne o 200 kcal menej v porovnaní so stravovaním sa v reštaurácii.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #raňajky #chudnutie #zdravá strava #hlad #metabolizmus #nasýtenosť

+ Rozdelíte si denné jedlo na viacero porcií, úspech sa rýchlo dostaví.
Očakávajte dobré správy ohľadom...

+ Malé zmeny v jedálničku vás nabijú pozitívnou energiou.
Pomoc pri rozhodovaní ohľadom financií nenechávajte na...