Toto sa stane s telom, ak priškrtíme sacharidy

Ako sa rýchlo zbaviť nadbytočných kilogramov tuku na bruchu, stehnách a bokoch? Odborníci odporúčajú: Ak chcete schudnúť, obmedzte príjem sacharidov.

01.02.2018 15:00
sacharidy, zložité sacharidy Foto:
Najčastejšími zdrojmi sacharidov sú okrem sladkostí pečivo, prílohy jedál a niektoré druhy ovocia.
debata (2)

Menej sladkého, viac mastného

Tri základné živiny. Bielkoviny, tuky a sacharidy. Proteíny potrebujeme na rast svalov, tkanív a regeneráciu orgánov, tuky a cukry sú nevyhnutným zdrojom energie. Ak však máme energie prijatej v potrave príliš veľa, chudnutie je nereálne. Viacero diét, ako napríklad Ketodiéta, Atkinsonova a Paleo diéta sa sústreďujú práve na obmedzovanie sacharidov. Vďaka tomuto triku dostáva telo menej kalórií a rýchlejšie páli zásoby podkožného tuku, ktoré využíva ako zdroj energie. Najčastejšími zdrojmi sacharidov sú okrem sladkostí, ktoré sú pri chudnutí zakázané, pečivo, prílohy jedál a niektoré druhy ovocia. Vynechanie týchto druhov potravín pomáha dosahovať rýchle výsledky pri chudnutí.

Počítajte si kalórie

„Odporúča sa konzumovať 30 – 80 gramov sacharidov denne, pričom najviac sacharidov 20 – 30 gramov sa má jesť ráno, 15 – 25 gramov na obed a 0 – 10 gramov večeru,“ vysvetľuje pre portál prevention.com odborníčka na výživu Mary Ellen Phippsová. Pri obmedzovaní sacharidov je potrebné riadiť sa nutričnými hodnotami uvedenými na etikete potravín. Na etiketách je celkové množstvo sacharidov, ktoré zahŕňa vlákninu a cukry. Cukry sa od sacharidov odlišujú najmä dĺžkou molekulového reťazca, čo znamená, že čím sú kratšie, tým rýchlejšie sa vstrebávajú do krvi. Vláknina má opačný efekt, spomaľuje vstrebávanie cukrov. Pre výpočet sacharidov vrátane jednoduchých cukrov sa preto odporúča od celkového množstva odrátať vlákninu.

Toto sú ideálne potraviny do diéty

Jedálny lístok založený na obmedzenom príjme sacharidov počíta s konzumáciou mäsa, rýb, zeleniny, niektorých druhov strukovín, ovocia (najmä avokáda), orechov a rastlinných olejov. Voľbou číslo jedna pri tejto diéte je konzumácia mastných rýb, ako sú losos, makrela a sardely. Obsahujú od 13 – 16 gramov zdravých tukov, ktoré sa neukladajú v tele do podkožného tkaniva, ba naopak napomáhajú pri chudnutí a znižujú celkovú hladinu zlého cholesterolu v krvi. Losos je skvelým zdrojom bielkovín, omega-3-mastných kyselín a vitamínov B. Tuniak podobne ako losos neobsahuje žiadne sacharidy, len 1 % tuku a celý rad vitamínov, a to A, B12, D a K. Pýši sa rovnako bohatým zastúpením minerálnych látok, najmä železa, vápnika a zinku. Medzi potraviny, ktoré sa skvele hodia do diéty patria aj vajíčka. Obsahujú minimálne množstvo sacharidov (cca 0,3 – 0,5 g na kus). Podobne je na tom aj sójový syr tofu, ktorý sa chváli iba 0,6 – 2 gramami sacharidov na sto gramov potraviny.

© Autorské práva vyhradené

2 debata chyba
Viac na túto tému: #zdravá výživa #chudnutie #kalórie #sacharidy #tuky

+ Netrávte dni pred obrazovkou, ubližujete tým len sami sebe.
Nezabúdajte na poistenie, na určitých veciach sa...

+ Výsledky neoklamete, preto buďte radšej úprimný hneď od začiatku.
Nebojte sa neustále, kazí vám to vykonávať...