Upchatý nos? Osloboďte ho s týmito účinnými tipmi!

Nos je upchatý, dýchanie blokované - každý príznak prechladnutia je mimoriadne nepríjemný.

26.01.2018 09:00
chrípka, nádcha, teplota, choroba, horúčka, Foto:
Ilustračná snímka.
debata

Pri zaspávaní, v kancelárii alebo pri „kurírovaní“ doma na gauči: Upchatý nos nás chce pripraviť o nervy. Darí sa mu! Vyskúšajte tieto tipy, čoskoro budete znova voľne dýchať.

Nosový sprej

Nosový sprej má vazokonstrikčný účinok a umožní sliznici v priebehu niekoľkých minút odpuchnúť. Hneď sa môžete vysmrkať a lepšie dýchať nosom. Siahnite po ňom zavčasu, inak môže sekrét postúpiť do Eustachovej trubice a vyvinúť sa do infekcie stredného ucha či spôsobiť sinusitídu. Aj bolesti hrdla a kašeľ môžu byť výsledkom, ak sekrét klesne do hrdla. Používajte nosový sprej konzistentne trikrát denne a nie dlhšie ako sedem dní, inak hrozí závislosť.

Inhalujte

Ak nemáte horúčku, môžete po 15 minútach od použitia nosového spreja inhalovať. Uvarte si liter vody so slezom nebadaným (ľudový názov tejto bylinky je aj bochníčky) a pridajte dve čajové lyžičky morskej soli. Cez hlavu si prehoďte uterák a 15 minút inhalujte. Opakujte 3-krát denne.

Veľa pite

Pite čo najviac, aby sa hlien čo najrýchlejšie skvapalnil. Lekári odporúčajú počas nádchy zdvojnásobiť bežnú dávku tekutín. Najvhodnejší je lipový čaj, pretože má odhlieňujúci účinok. Aj slepačia polievka dokáže poraziť prechladnutie, a navyše zásobí telo tekutinami.

Krémujte nos

Nos je často vysušený a boľavý, takže sa cítite, akoby bol ešte viac upchatý. Zaslúži si pravidelné krémovanie, ale pozor, krátko po krémovaní neinhalujte!

Jedzte pikantné

V krátkodobom horizonte môžu pomôcť oslobodiť nos pikantné jedlá. Efektívne sú napríklad recepty so surovou cibuľou alebo cesnakom, ale aj jedlá s čili a wasabi.

Éterické oleje

Čajovníkový a japonský mätový olej majú odhlieňujúci účinok. Dospelí si ho môžu naniesť priamo pod nos, aby ho neustále vdychovali, ale pozor, pre bábätká tieto produkty nie sú povolené.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #nádcha #hlien #čili #inhalácia #upchatý nos #nosový sprej

+ Zdravý životný štýl vás nabije pozitívnou energiou.
Naučte sa hovoriť nie zbytočným výdavkom a strate času....

+ Doprajte si pokojný večer, upokojte sa a užívajte si krásne chvíle.
Správne riadenie času a peňazí prinesie...