Odborníci varujú: Nepodceňujte príznaky rakoviny

Kašeľ, bolesti alebo nepravidelné trávenie. Môžu byť príznakom bežnej choroby, ale niekedy aj vážneho ochorenia. Aké sú najčastejšie varovné signály?

08.01.2018 14:30
kašeľ, nádcha, chrípka, prechladnutie, lekáreň Foto:
Pretrvávajúci kašeľ môže byť znamením rozvíjajúcej sa rakoviny hrtana či pľúc.
debata

Sledujte si zdravie

Výskum realizovaný v Spojenom kráľovstve na 1729 respondentoch vo veku nad 50 rokov dokázal, že väčšina oslovených nevenuje veľkú pozornosť výstražným znameniam, ktoré by mohli byť príznakom rozvíjajúcej sa rakoviny. "Niektorí ľudia si nemyslia, že tieto príznaky sú vážne a mohli by mať rakovinu. Zatiaľ čo pre väčšinu z nich tieto signály nie sú prejavom rakoviny, niektorí ľudia by si včasnou návštevou lekára mohli zachrániť život,“ hovorí pre prevention.com Katriina Whitaker, vedúca výskumu na University College v Londýne.

Žiaden hypochonder

Bolesti v hrdle a častý kašeľ. Pre väčšinu z nás sú v tomto jesennom období príznakom vírusového ochorenia, pre niektorých však môžu znamenať začínajúci sa boj o život. V prípade, ak kašeľ pretrváva, môže to byť znamením rozvíjajúcej sa rakoviny hrtana, pľúc alebo štítnej žľazy. „Vieme, že kašeľ je príznakom nachladnutia a bežne s týmto problémom nejdeme k lekárovi. Pokiaľ ide o stav, ktorý pretrváva je potrebné vyhľadať lekára,“ vysvetľuje Whitaker. Vážnejšia situácia nastáva, ak je kašeľ sprevádzaný krvácaním. Môže byť znakom nádorového ochorenia pľúc. Prítomnosť krvi je potrebné sledovať aj v stolici, pozor si treba dávať aj na vaginálne krvácanie. Krvný výtok z bradavky prsníka môže byť príčinou rakoviny prsníka a krv v moči môže znamenať rakovinu močového mechúra alebo obličiek.

Chudnete? Zlá správa

The American Cancer Society zdôrazňuje, že nevysvetliteľná strata hmotnosti nad 10 libier (cca 5 kg) v priebehu niekoľkých dní je vážnym znamením možného výskytu rakoviny, a to najmä u ľudí trpiacich na nádorové ochorenie pankreasu, žalúdka alebo pažeráka. Zvýšenú pozornosť častým a bolestivým tráviacim problémom by mali venovať jedinci náchylnejší na rakovinu hrubého čreva a vo veku okolo 50 rokov. Americká spoločnosť tiež tvrdí, že bolesť spôsobená rakovinou zvyčajne znamená, že rakovina sa už rozšírila v ľudskom tele. Aj z tohto dôvodu je ďalšie vyčkávanie na to, či bolesť ustúpi alebo nie, zbytočným hazardom so životom.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #rakovina #prevencia #ochorenie #príznaky

+ Začínate mať problémy s dýchaním, potrebujete pravidelný pohyb.
Zvýšte pozornosť pri zverejňovaní osobných...

+ Chýba vám elán, slnečné lúče vám pomôžu doplniť energiu a vitamín D.
Očakávajte uznanie za vašu tvrdú...