Pravidlo 30-krát
Ak by sme zmenili jednu drobnosť pri jedení, nielenže by nás bolo oveľa menej obéznych, ale aj menej prípadov cukrovky, tráviacich problémov a metabolických porúch. Znie to dobre, ale je to aj pravda? Čo je tým záhadným riešením? Je to jednoduché – každé, ale naozaj každé sústo, požuť 30-krát.
Budeme menej jesť
Správnym žuvaním budeme totiž automaticky menej jesť, pretože budeme venovať pozornosť pocitu plnosti. Koniec-koncov, žalúdok nám dá až po 20 minútach informáciu, že má dosť, stačilo – o tomto čase však rýchlym jedením obvykle stihneme zjesť oveľa viac, ako sme potrebovali.
Pomôžeme aj tráveniu
Týmto štýlom navyše pomáhame tráveniu: Pretože sliny a žuvanie sú prvou etapou pri spracovaní jedla – ak však jeme príliš rýchlo, vytvárame nátlak na žalúdok a črevo, ktoré musia ťažšie bojovať, čo môže spôsobiť bolesti brucha a nadúvanie. Pri častom prežúvaní majú sliny čas, rozdeliť jedlo vopred v rôznych zložkách.
Riziko cukrovky
Navyše, je možné zlepšiť hladinu cukru v krvi: Ak jedlo ostane v ústach dlho, hladina cukru stúpne pomalšie – a tým sa znižuje riziko cukrovky.