Zjazdové lyžovanie vás neláka? Skúste to na bežkách

Bežecké lyžovanie je pre ľudí prirodzenejšie ako zjazdové lyžovanie, keďže pohyb vychádza z ľudskej chôdze. To znamená, že si ho rýchlejšie osvojíte.

28.12.2017 12:00
šport, lyže, beh na lyžiach, bežky Foto:
Pri bežkovaní je dôležitá rovnováha a koordinácia pohybov.
debata (2)

Bežkovanie

Problém pre začiatočníkov však môže nastať s rovnováhou, keďže bežky sú výrazne užšie ako zjazdové lyže. Pri bežkovaní je okrem získania rovnováhy dôležité aj osvojenie si správnej koordinácie pohybov. Zvládnutie oboch aspektov nám môže uľahčiť učenie sa zjazdového lyžovania.

Snoubording

Je najmladšou disciplínou na snehu, ale zároveň náročnejšou ako lyžovanie. Obe nohy musia pracovať naraz, intenzívne sa pri tom zapájajú hlboké brušné svaly a chrbát, tvaruje sa zadok a stehná. Snoubording pomáha pri tréningu na udržiavanie rovnováhy. Veľkou nevýhodou je vyššia náročnosť, čo spôsobuje častejšie prestávky v pohybe. Čo sa týka spaľovania kalórií, je snoubordovanie porovnateľné so zjazdovým lyžovaním (cca 520 kcal/hodina), ale stále je dôležité, koľko času strávite pri danej disciplíne, v akej intenzite a s akou pravidelnosťou.
Pri snoubordingu sa treba mať na pozore, čo sa týka zranení – časté sú najmä úrazy ramien a zápästí. Vyhnúť by sa mu mali osoby, ktoré majú problémy s kolennými a bedrovými kĺbmi.

O bežkovaní či snoubordingu hovorila Ada... Foto: Archív Ady Tomkovej
Ada Tomková O bežkovaní či snoubordingu hovorila Ada Tomková, majiteľka lyžiarskej školy Park Ski School na Štrbskom Plese.

Skialpinizmus

Je nový moderný spôsob lyžovania – ide o kombináciu lyžovania a horolezectva. V súčasnosti je moderným trendom využívanie skialpinistického výstroja na zjazdovkách. Stúpacie pásy umožňujú výstup po zjazdovke smerom hore a po ich odstránení zo skĺznice využijete lyže na zlyžovanie smerom dole. Na túto disciplínu je potrebné využívať na to určené a vyznačené trasy, pretože môže dôjsť k nečakaným kolíziám lyžiarov a skialpinistov. Pri skialpinizme dochádza k spáleniu okolo 760 kcal za hodinu, k spevneniu trupu, nôh, zlepšuje sa vytrvalosť a kondícia.

Čo čakať od kurzu lyžovania podľa trénerky?

Je dôležité naučiť sa správnu techniku hneď od začiatku, pretože nesprávne stereotypy sa veľmi ťažko odstraňujú. Preto odporúčam začínať s certifikovaným inštruktorom lyžovania, ktorý vás naučí správnu techniku. Šikovní jedinci sú schopní po štyroch hodinách výučby zlyžovať aj náročnejšiu zjazdovku, ale sú ľudia, u ktorých je progres veľmi pomalý. Priemerne zdatný človek potrebuje týždeň na kopci, aby si vedel lyžovačku ako-tak vychutnať.
Veľa žien má strach najmä z pádov, a to je aj jedna z vecí, na ktorú sa zameriavame pri výučbe lyžovania. Naučiť sa padať a následne sa postaviť – to robí väčšine ľudí v začiatkoch najväčšie problémy.
Pokiaľ lyžujete s inštruktorom štyri hodiny denne, päť dní v týždni na privátnej lekcii – zaplatíte okolo 400 eur.

© Autorské práva vyhradené

2 debata chyba
Viac na túto tému: #pohyb #lyžovanie #skialpinizmus #bežkovanie #snoubording #ženský magazín MiA

+ Vyrovnaný jedálniček je kľúčom k dlhodobému šťastiu.
Nakupujete nadbytočne veľa potravín potom končí v...

+ Prepracovanie a únavu nepodceňujte, radšej si do sýta oddýchnite.
Peniaze, ktoré vám ponúkajú si zaslúžite, načo...