Dámy, máte 40? Takto si chráňte zdravie

Cukrovka, problémy so srdcom a riziko vzniku onkologických ochorení. Takéto nástrahy striehnu na ženy v strednom veku. Ako sa im brániť?

16.12.2017 17:00
jedlo, zdravá strava, zelenina, ovocie, vláknina Foto:
Vláknina sa nachádza v ovocí a zelenine, ale aj v strukovinách, v orechoch, maku a v obilninách.
debata

Viac v ohrození

Hormonálne zmeny, životné prostredie a nezdravá strava sa môžu nepríjemne podpísať na zdraví žien. Pokiaľ patríte k dámam po štyridsiatke, civilizačných ochoreniam sa môžete ubrániť zmenou životného štýlu. Kľúčové riešenie spočíva v úprave jedálneho lístka. U nežnejšej polovičky ľudstva v strednom veku by mal byť stravovací plán založený na zdraviu prospešných jedlách. Hlavnú úlohu v tomto zohráva konzumácia potravín s dostatočným množstvom vlákniny. Vláknina je nestráviteľná zložka rastlinných produktov. Po požití putuje do čriev, kde na seba viaže odpadové látky a tým bráni ich usádzaniu.

Skvelé do diéty i proti rakovine

Podľa slovenského Výskumného ústavu potravinárskeho, význam vlákniny spočíva predovšetkým v jej ochrannej funkcii pred civilizačnými ochoreniami. Podľa súčasných poznatkov vláknina pri prechode tráviacich traktom zväčšuje svoj objem. Vzniká rôsolovitá hmota, ktorá má vysokú schopnosť viazať vodu. Po skonzumovaní potraviny s vysokým obsahom vlákniny dochádza k pocitom nasýtenia, čo je prospešné najmä u ľudí túžiacich zhodiť nadbytočné kilogramy. Ďalšie benefity spočívajú v ochrane krvných ciev a srdca a to tým, že znižuje hladinu cholesterolu v krvi.

Niečo pre diabetikov

Vláknina rovnako spomaľuje vstrebávanie cukru do krvi, čo je vhodné pre tých, ktorí bojujú s nestálymi hladinami glukózy v krvi a cukrovkou. Časť vlákniny, najmä hemicelulóza, pektín a inulín, je trávená mikroorganizmami hrubého čreva, pričom vznikajú mastné kyseliny. Tie sú zdrojom energie pre sliznicu čriev. Vláknina môže znížiť i riziko vzniku žlčových kameňov a nádorov hrubého čreva. Najviac tejto látky sa nachádza v ovocí a zelenine. Dôležitým zdrojom v našej strave sú i strukoviny, a to hrach, sója, šošovica a cícer. Vláknina sa rovnako nachádza v orechoch, maku a v sušenom ovocí. Odporúčaná denná dávka sa v krajinách Európskej únie pohybuje na úrovni 21 až 25 g na deň.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #životný štýl #rakovina #cukrovka #vláknina #civilizačné ochorenia #hormonálne zmeny

+ Nezabúdajte na poriadnu hydratáciu, vaše telo ju potrebuje.
Ukážte svoju zručnosť, ľudia si vás tak začnú viac...

+ Nenechávajte svoje myšlienky len pre seba, podeľte sa s niekým o nich.
Čas je cennejší ako peniaze, využite ho...