Niečo na zahriatie? Tieto potraviny to za vás v zime zvládnu

Máme si v zime zväčšiť porcie jedla? Pomáha pohár červeného vína navyše? Je lepšie teplá polievka alebo cestoviny? A koľko vody máme vypiť?

11.12.2017 17:00
zázvorový čaj Foto:
Teplý čaj so zázvorom telo v zime nepochybne zahreje.
debata

Keď je naše telo vystavené nízkym teplotám, organizmus reaguje tak, že sa snaží brániť a mení tepelnú rovnováhu v závislosti na prostredí. Čo môžeme urobiť pre to, aby sme sa chránili pred chladom? Tiež výživa – to, čo jeme a čo pijeme, nám pomáha zostávať v teple, píše taliansky denník Corriere della Sera.

Čo sa deje s organizmom, keď je chladno? Ak teplomer klesá, klesá tiež vnútorná teplota nášho tela. Pod 37 stupňami Celzia vznikajú niektoré procesy, ako je kožná vazokonstrikcia, čiže stiahnutie kožných ciev. Týmto spôsobom sa telo snaží zabrániť únikom tepla. Ak je skutočne zima, zvyšuje sa produkcia vnútorného tepla, do ktorej sa zapájajú rôzne metabolické procesy. Telo tak stráca teplo pomalšie ako ho produkuje. Keď je človek vystavený chladu dlhšie, vzniká riziko hypotermie, kedy telesná teplota klesá pod 35 stupňov Celzia. Okrem toho je tu nebezpečenstvo poškodenia kože, problémy so svalmi a kosťami a omrzliny.

Aby sme sa tomu vyhli, je dobré pomôcť organizmu uspokojiť väčšiu metabolickú potrebu, aby mohol vyrábať viac vnútorného tepla. To možno urobiť zodpovedajúcim prísunom kalórií. „Nie je nutné príliš zvyšovať príjem kalórií. Nepotrebujeme jesť viac, tým, že zjeme viac kalórií, sa neohrejeme. Dôležité je dodržiavať vyvážený režim a dávať prednosť čerstvým sezónnym potravinám. Konzumácia v správnej chvíli má vplyv na produkciu tepla a na to, aby sa telo vyvarovalo tepelnej nerovnováhy. Každá potravina podávaná v správnom čase, stimuluje metabolizmus,“ uvádza doktorka Roberta Monzaniová z Klinického inštitútu Humanitas v Miláne.

Niektoré potraviny môžeme konzumovať celoročne, vrátane zimy. Sú to celozrnné výrobky, hrášok, kukurica, huby, zemiaky, vajcia. Ich vyvážená konzumácia má vplyv na metabolizmus a na produkciu tukov, proteínov a cukrov bez nejakej nerovnováhy. V období medzi sezónami dávajme prednosť čerstvým pokrmom, ako sú jablká, baklažány, mlieko, na jar zase mäsu, repe, tekviciam, kurčatám a káve. V zimnom období si doprajme jahňacie, šošovicu či zázvor, ktorý je veľmi dôležitý, pretože pôsobí na cievny systém tak, že zvyšuje produkciu tepla. Podobne pôsobí aj korenie, ktoré podporuje trávenie.

Hovorí sa, že alkohol v zime zahrieva. Je to tak? „Je to falošná predstava,“ zdôrazňuje doktorka Monzaniová. „Účinok alkoholu je prechodný, nepôsobí správne na metabolizmus a na rovnováhu metabolizmu cukrov. Naopak môže vyvolať prílišné plytvanie teplom,“ dodáva.

Dôležitá je hydratácia. Aj keď na rozdiel od leta mávame menší smäd, je dôležité zabezpečovať neustály prísun tekutín aj v zime. Ak máte problémy s tým, aby ste pili vodu, pripravujte si čaje a odvary. Týmto spôsobom prijmete dostatok tekutín, navyše teplých, ktoré prispejú k tomu, aby ste sa zahriali. A v prípade odvarov, ak zvolíte správne ingrediencie, môžete dosiahnuť zvýšený účinok: ideálne je napríklad odvar zo zázvoru.

debata chyba
Viac na túto tému: #teplo #jedlo #zima #metabolizmus #zahrievanie

+ Dovolenku si zaslúžite nielen pre radosť ale aj pre nevyhnutné zdravie.
Tímová spolupráca...

+ Vyrovnaný jedálniček je kľúčom k dlhodobému šťastiu.
Nakupujete nadbytočne veľa potravín potom končí v...