Čo sa rozumie pod prázdnymi kalóriami a kde na nás číhajú?

Potravinám, ktoré okrem kalórií obsahujú len malé či dokonca žiadne dôležité živiny potrebné pre naše telo - vitamíny, minerály, stopové prvky, by sme sa mali prirodzene vyhýbať.

05.12.2017 17:00
zena, burger, maso, jedlo, dieta Foto:
Prázdne kalórie? Radšej im povedzte nie!
debata (1)

Ide zvyčajne o čistú energiu, zväčša v podobe uhľohydrátov a nezdravých tukov. Niekoľkonásobne spracované potraviny a zárovaň aj rafinované potraviny ako biela múka, biely cukor či sladkosti obsahujú zvyčajne len prázdne kalórie.

Potraviny nabité prázdnymi kalóriami spôsobujú veľké výkyvy v hladine cukru v krvi, pretože prichádzajú do tela zväčša vo forme jednoduchých sacharidov. To môže viesť k zvýšeniu telesnej hmotnosti, pretože nevyužitá energia sa ukladá vo forme tuku.

Ak sa snažíte o zdravé chudnutie, prázdnym kalóriám sa treba vyhýbať. Dbajte na prísun hodnotných a zdravých kalórií. Preto dajte STOP týmto potravinám:

Rafinovaný cukor a sladkosti: Vitamíny a ďalšie živiny boli z neho odstránené počas výrobného procesu. Uprednostnite iné sladidlá ako sušené ovocie, med či sirup z cukrovej repy, ktoré poskytujú telu aj nejaké živiny.

Pečivo z bielej múky: Ide o výrobky pozostávajúce predovšetkým z jednoduchých sacharidov. Vymeňte ich za celozrnné obilniny, vyskúšajte aj iné, než pšeničné výrobky, napríklad pečivo z raže či prosa.

Sladené nápoje: Množstvo cukru ukrytého v 1 litri sladeného nápoja už prekročí dennú odporúčanú dávku v príjme cukru.

Alkohol: Je exprémne kalorický a obsahuje predovšetkým prázdne kalórie. Alkohol zvyšuje hladinu cukru v krvi, čo vedie k útokom vlčieho hladu. Určite viete, ako na vás pôsobí pár pohárikov alkoholu.

© Autorské práva vyhradené

1 debata chyba
Viac na túto tému: #alkohol #kalórie #cukor #živiny

+ Dovolenku si zaslúžite nielen pre radosť ale aj pre nevyhnutné zdravie.
Tímová spolupráca...

+ Začínate mať problémy s dýchaním, potrebujete pravidelný pohyb.
Zvýšte pozornosť pri zverejňovaní osobných...