Záchod plný baktérií! Poďme na to hygienickejšie

Verejné toalety, povedzme to na rovinu, väčšinou hotové zúfalstvo. Pomôže, ak si záchodovú dosku "obložíme" toaletným papierom? Osem záchodových otázok tu!

30.11.2017 15:00
črevná chrípka, záchod Foto:
Ilustračné foto.
debata

Toaletný papier na doske

Určite to robíte aj vy, zvlášť v prípade, keď už nedokážete obstáť… Predtým, ako si sadnete, „otapetujete“ si pekne záchodovú dosku toaletným papierom. V skutočnosti to však nie je nutné. Pretože verejné záchodové dosky nie sú podľa štúdie univerzity v Arizone také znečistené, ako si myslíme. Kým sa na nich tmolí 50 bakteriálnych kmeňov na jeden štvorcový centimeter, na kuchynskej doske je ich až o 200 viac. Dôvodom je, že na hladkej a studenej keramike môžu prežiť len niekoľko minút.

Ako často meniť záchodovú kefu?

Asi raz za pol roka. V opačnom prípade sa baktérie rozložia pri každom použití. Kefu však poľahky vyčistíte vo vode, do ktorej pridáte čistiaci prostriedok. A je po baciloch…

Kto si častejšie umýva ruky?

Štúdia londýnskej School of Hygiene (škola hygieny) pri analýze toaliet vo verejnom priestranstve ukázala, že po použití toalety si umyje ruky 62 percent žien, kým mužov len 32 percent. Pomôcka: Ruky by ste si mali umývať dôkladne, s mydlom, pod tečúcou vodou. Táto akcia by mala trvať aspoň dvadsať sekúnd.

Najšpinavšie miesto verejných toaliet?

Nie, záchod to nie je! Sú to vodovodné kohútiky. Je to preto, že bezprostredne po použití toalety ich chytáme ešte neumytými rukami. Čím častejšie si umývame ruky, tým „špinavejšie“ sú kohútiky. Kým doma ich pravidelne čistíme, na verejných toaletách by sme sa ich bez papierovej vreckovky nemali ani dotknúť! A čo sa týka uterákov, tie treba pravidelne meniť a prať pri teplote minimálne 60 stupňov. V opačnom prípade stúpa riziko črevných ochorení.

Voda či papier? Čím čistiť zadok?

Čistiť zadok po stolici teplou vodou je oveľa hygienickejšie ako papierom. Mimochodom, vlhčené vreckovky nie sú správnou cestou pri pravidelnom čistení – môžu podráždiť pokožku alebo spôsobiť alergiu.

Papierové vreckovky či sušič?

Názory na túto otázku sa rôznia. Podľa istej štúdie sa prostredníctvom sušiča šíri až 1300-krát viac baktérií. Výrobcovia sušičov sa však, prirodzene, bránia. Tvrdia, že táto štúdia bola vytvorená umelo a financovaná výrobcami papierových vreckoviek.

Ktorý záchod je najčistejší?

Najviac ľudí zamieri k záchodu, ktorý je od vchodu najďalej – v domnení, že sa logicky používa najmenej. Opak je však pravdou, a možno práve pre spomínaný dôvod, najčistejšia býva tá toaleta, ktorá je k vchodovým dverám najbližšie.

Splachovať s prikrýtým vekom?

Podľa štúdie newyorskej univerzity môže voda z toalety vystreknúť až na šesť metrov a kontaminovať tak celú kúpeľňu. Takže veko záchodovej misy pri splachovaní radšej sklopiť.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #hygiena #ruky #baktérie #Bacily #toaletný papier #verejné toalety

+ Dovolenku si zaslúžite nielen pre radosť ale aj pre nevyhnutné zdravie.
Tímová spolupráca...

+ Zdravé stravovanie prinesie spokojnosť a lepšie zdravie.
Trpezlivosť a dôkladnosť vás dovedú k vytúženým cieľom....