Ako zeler pomáha, a nielen pri sexe

Pomáha diabetikom, pôsobí močopudne, podporuje a upokojuje trávenie. Toto sú len niektoré z hlavných výhod často podceňovaného zeleru. Výrazná aromatická bylina však v sebe skrýva toho omnoho viac.

15.11.2017 09:00
zeler Foto:
Zeler voňavý obsahuje celú škálu výživných látok.
debata

Zázračne čistí cievy

Pokiaľ sú tučné potraviny, ako napríklad slaninka, klobásky alebo salámy pravidelnou súčasťou vášho jedálneho lístka, zbystrite pozornosť. Zeler voňavý, ako sa odborne hovorí tejto zelenine, dokáže výrazne znižovať hladinu cholesterolu, ktorý sa postupom času usadzuje na cievnych stenách a môže spôsobiť ich zúženie a nepriechodnosť. Zeler obsahuje jedinečnú látku známu pod skratkou BuPh (3-n-butylftalid). Látka s týmto zložitým názvom bola testovaná Singapurskou univerzitou na potkanoch. Tie boli po dobu ôsmich týždňov kŕmené jedlom s vysokým obsahom nezdravých tukov. Zároveň im vedci podávali koncentrovaný výťažok zo zeleru. Počas uvedenej doby sa ukázalo výrazné zníženie hladiny lipidov (tukov) v krvi vrátane cholesterolu.

Lepší sexapetít?

Tým, že zeler čistí cievy, dokáže výrazne pomáhať aj pri kvalite sexuálneho života. Nemá síce priame afrodiziakálne účinky, i keď niektorí vedci tvrdia pravý opak. Vďaka prítomnosti rastlinných steroidov androstenolu a androstenónu má pomáhať zlepšovať libido. O lepší pohlavný život sa postará celý rad antioxidantov vrátane kyseliny askorbovej (vitamín C), ktorá má posilňujúci účinok na imunitný systém. Tieto účinky sú vhodné najmä v tomto období, kedy sa začína obdobie chrípok a nachladnutí. Zeler má zároveň silné močopudné účinky, odbúrava kyselinu močovú a stimuluje produkciu moču. Vlastnosti voňavej rastliny sú prospešné najmä v boji proti bakteriálnym infekciám v reprodukčných orgánoch a tráviacom trakte.

Stop nádorovým bunkám

Zaujímavé sú aj protirakovinové účinky známej byliny. Zeler sa pýši flavonoidom zvaným luteolín, ktorý má výrazné antioxidačné, antibakteriálne, a dokonca aj antidepresívne účinky. Je výborným pomocníkom do diét, a to vďaka nízkemu obsahu kalórií. Sto gramov zeleru má iba 16 kcal. Zeler voňavý obsahuje aj celú škálu ďalších výživných látok, a to minerálne látky draslík (260 mg na 100 gramov), sodík (80 mg na 100 gramov). Z vitamínov spomínané céčko a vitamín A.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #trávenie #cholesterol #zeler #flavonoidy #sexuálny apetít

+ Sústreďte sa hlavne sami na seba, na ostatné veci zabudnite.
Nespochybňujte ľudí okolo seba, momentálne vám...

+ Nájdite čas na relax, je to dôležité pre vašu dušu.
Snažte sa každý deň prekonávať sami seba tak, aby ste boli...