Rýchlejšie zaspať? Vyskúšajte tieto overené tipy!

Ponúkame vám tipy, vďaka ktorým zaspíte rýchlejšie, a to dokonca bez toho, aby ste počítali ovečky.

17.11.2017 17:00
spánok, posteľ, nespavosť Foto:
Ilustračné foto.
debata

Nálada na zdriemnutie

Svetlo prebúdza. Predovšetkým modré, ktoré vyžarujú mobilné telefóny a tablety. Aj televízor vydáva toto svetlo. Keď chcete dobre zaspať, mali by ste tieto „prístroje“ zo spálne „vyhnať“.

Šport vyčerpáva

Avšak nie priamo pred spaním, inak bude váš „motor“ stále zapnutý. Najlepšie spravíte, ak budete športovať cca tri hodiny pred odchodom do postele, najlepšie na čerstvom vzduchu. Kto denne tankuje veľa prirodzeného svetla, môže sa neskôr lepšie nastaviť na spánok.

Nepreháňajte to s kúrením

Optimálna teplota v miestnosti, pri ktorej zaspíte najrýchlejšie, je 18 stupňov.

Buďte v pohode

Nestresujte sa. Poruchy spánku sa stávajú skutočným problémom až vtedy, keď si ich vytvárate svojim negatívnym myslením; trápením. Myslite radšej na niečo pekné, venujte sa autogénnemu tréningu a skúste sa upokojiť. Vtedy zaspíte ľahšie a rýchlejšie.

Hodiny bokom

Myslieť pri nespavosti na to, koľko je hodín, je poriadne stresujúce. Aj v tomto prípade platí, že „čas je iba číslo“. A preto sa v noci nepozerajte na budík. To, ako zaspíte, určuje váš vnútorný pokoj, nie ručička na hodinkách.

Vyčiarknite stres z mysle

Častým problémom pri nespavosti je myslieť na zoznam všetkého, čo treba vybaviť. Ak pre starosti nemôžete zaspať, jednoducho si ich vyčiarknite z mysle. Ak sa totiž zbavíte týchto myšlienok, zaspíte podstatne rýchlejšie.

Nejedzte ťažké jedlá

Zaťažujúce trávenie bráni telu zaspať zdravo a skutočne hlboko. Preto lepšie spravíte, ak si dáte dve hodiny pred spaním pod zub niečo ľahšie.

Pravidelnosť sa ráta

Ak sa snažíte byť každý deň v posteli v rovnakom čase, telo si na tento režim rýchlo navykne. Tým pádom sa skôr dostanete do „fázy pokoja“.

Vstaňte

Ak nemôžete spať, vstaňte, dajte si šálku čaju, alebo si napustite vaňu. Do spánku sa nedá prinútiť, pokoj prichádza sám od seba.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #stres #spánok #nespavosť #pokoj #hodiny #svetlo #myšlienky

+ Nebuďte negatívny, práve naopak, konečne máte dôvod na úsmev.
Úspech príde vtedy keď sa budete snažiť a...

+ Správna zdravá životospráva sa ukáže aj na vašej pokožke.
Načo vám je sláva a peniaze, keď vás doma nikto...