Kvások kontra droždie! Spoznajte víťaza

Prečo sa oplatí vyskúšať piecť chlieb či koláče z kvásku? Kde ho zobrať a ako sa oň starať, aby ,nezomrel'?

18.10.2017 17:00
chlieb, kvások Foto:
debata (2)

Ak ste len krôčik od toho, aby ste podľahli pokušeniu piecť z kvásku, urobte ho. Aj napriek tomu, že pri prvých pokusoch sa trocha potrápite. „V prvom rade, veľa ľudí si mýli, čo je kváskový a čo kvasnicový (drožďový) chlieb. Pritom rozdiel je značný. Najmä v tom, čo sa s nimi deje po skonzumovaní a aký odlišný vplyv majú na naše telo,“ začína opisovať Daniela Rau, propagátorka zdravého životného štýlu. „Výrobky z kvásku sú oveľa ľahšie stráviteľné, pretože telo ich dokáže lepšie spracovať,“ dodáva.

Kvások je iný než droždie. „Dokáže látky v múke rozložiť na jednoduchšie, telu prospešnejšie. Aj s lepkom si vie čiastočne poradiť. Lepok je totiž lepkavá hmota, ktorá sa zachytáva na steny tenkého čreva, čím môžu vznikať zápalové procesy a trávenie je narušené,“ dodáva Rau. „Navyše, vďaka baktériám mliečneho kvasenia je pečivo z kvásku ľahšie stráviteľnejšie ako z droždia. Po jeho konzumácii vám nebude "ťažko od žalúdka“ a vyhnete sa aj problémom s nadúvaním."

Ing. Daniela Rau, propagátorka zdravého...

Pečenie chce čas

Ak sa pustíte do pečenia kváskového chleba či pečiva, viete presne, čo jete. Je to len múka, voda, bylinky či koreniny podľa vašej chuti. „Kváskové pečenie je spočiatku o čosi náročnejšie, treba sa doslova hrať a dostať prácu s cestom ‚do ruky‘. Ak si však osvojíte isté zručnosti, proces si zautomatizujete tak, ako keď periete v práčke. Tiež nad tým nerozmýšľate. Urobíte za pár minút nejaký úkon a necháte práčku robiť svoju prácu. A tak je to aj s kváskom. Jednotlivé úkony nám zaberú len pár minút nášho času. Všetku prácu vykoná v múke sám kvások,“ opisuje Daniela Rau.

Odmenou vám bude voňavý chlieb s chrumkavou kôrkou a vláčnou striedkou. Navyše, dobrou správou je, že takýto chlieb vydrží dlhšie, pretože vzniknutá kyselina mliečna ho prirodzene konzervuje, zvyšuje jeho odolnosť proti plesniam. „Môžete ho jesť celý týždeň, len ho treba správne skladovať, najlepšie v ľanovom vrecku na chlieb alebo v bavlnených utierkach.“ Kváskový chlieb vás prekvapí svojou nadýchanosťou. Kvasinky totiž produkujú aj oxid uhličitý, ktorý je obsiahnutý v ceste v podobe krásnych bubliniek. To, aké veľké ‚oká‘ máme v chlebíku, však záleží od toho, akú múku pri pečení použijeme. V pšeničných chlebíkoch nájdeme veľké oká, no pri ražných múkach len menšie.

Ako ho získať?

Zatiaľ, čo droždie sa vyrába umelo, kvások pripravíte bez chémie. Je to v podstate len múka a voda. "Kvások vyrobený z ražnej múky je najstabilnejší. Buď si ho vyrobíte doma alebo jednoducho si vypýtate trocha z kvásku od priateľky, ktorá už kváskuje. Aj bezlepkový kvások existuje. Na to, aby bol chlebík 100 percentne bezlepkový, treba použiť nielen bezlepkovú múku, ale aj bezlepkový kvások. Zoženiete ho aj cez Facebook skupiny kváskového pečenia, kde vám žienky rady pomôžu a kvások aj darujú. Stačia vám 1 – 2 polievkové lyžice. Potom sa už treba oň len starať, aby vám ,nezomrel'.

Dokrmovanie

Ak ste z materského kvásku týždeň nič nepiekli, je potrebné ho ‚nakŕmiť‘, lebo kvások už všetky látky v múke ‚zjedol‘. Vyberiete kvások v sklenej nádobe z chladničky, pridáte 1 PL ražnej chlebovej múky a 1 PL vlažnej vody a zamiešate. Necháte 9–12 hodín prekvasiť s položeným vrchnákom na kuchynskej linke, napríklad cez noc. Ráno len pohár zatvoríte a vložíte späť do chladničky. Kvások bude mať znovu čo ‚jesť‘.

Čo s kváskom, ak ideme na dovolenku?

Pridajte doň o trocha viac múky než vody, aby bol hustejší. Čím hustejší bude, tým dlhšie vydrží v chladničke. Pred dlhšou dovolenkou doporučujem si z neho zamraziť či vysušiť. Alebo ho dať do chladničky ku kamarátke, ktorá sa vám o kvások postará.

Andy Timková, propagátorka zdravého životného...

Andy Timková: Kváskovať sa oplatí

Z kvásku si neupečiete len chlieb, ktorý chutí úplne inak a navyše viete, čo v ňom je, ale aj pečivo, žemle, vianočku, buchty a chutné koláče. Na sladko aj na slano. Pri pečení kváskového chleba si človek psychicky oddýchne. Tým, že si nájdete na miesenie cesta čas, doslova sa s ním maznáte, venujete sa mu a to vo výslednom chlebíku cítiť. Takýto s láskou upečený chlieb bude vašej rodine chutiť oveľa viac. Plná chuť a chrumkavá kôrka kváskového chlebíka každého presvedčí, že kváskovať sa oplatí!

Článok vyšiel v ženskej prílohe Pravdy – v magazíne MiA.

© Autorské práva vyhradené

2 debata chyba
Viac na túto tému: #chlieb #kvások #droždie #ženský magazín MiA #pečenie chleba

+ Nie je každý deň dobrým dňom, snažte sa ho sami čo najviac vylepšiť.
Pri najlepšom myslení sa nenechajte...

+ Výsledky neoklamete, preto buďte radšej úprimný hneď od začiatku.
Nebojte sa neustále, kazí vám to vykonávať...